Matti Salminen: Toisinajattelijoiden Suomi : tarinoita yhden totuuden maasta

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Ihan täpinöissä tässä vielä kirjan luennan jälkeenkin: hyvä että heitä on, niin ei sittenkään Peyton Place meitä peittoa 6-0 tai Talent tai Haluatko miljonääriksi taikka…

TV-ohjelmilla sumuttavat valtaapitävät tavallisen kansan: tekevät tyytyväisiksi, jotta emme ajattelisi yksien käsiin tulvivia rahavirtoja. ”Uskonto ei olen kansan oopiumia. Tv on kansan oopiumia”, kirjoittaa kirjailijana vaiennut Christer Kihlman, s. 1930, surren kansan yhdenmukaistamista.

Kihlman on yksi kahdeksasta elossa olevasta suomalaisesta toisinajattelijasta, seitsemän muuta tässä, ikäjärjestyksessä: Linkola, Donner, Eskola, Salama, Pursiainen, Seppänen, Salmén.

Matti Salminen ei muita merkittäviä elossa olevia suomalaisia toisinajattelijoita teoksessaan noteeraa, tosin hän rajaa akateemisen maailman tieteilijät pois sekä jättää 2000-luvulla esiin putkahtaneet päinvastoinajattelijat vielä kasvamaan.

Tarkempaan syyniin Salminen ottaa puolensataa mananmajoille mennyttä nimeä, joilla on ollut vaikutusta Suomen itsenäisyysajan historiassa. Yllätys yllätys: Urho Kekkonen kärkkyy kärkinimeksi Salmisen toisinajattelijoiden listalla, perusteluin. Erno Paasilinnaa ei terävyydessään kukaan voi tietenkään voittaa, ylivertainen on tämä omaoppinut, itseoppinut mies, joka on muokannut autodidaktiaforismin: Itseoppinut on ainoa oppinut. Muut ovat opetettuja.

Pasifisti puolustusministeri Yrjö Kallinen nousee humisten korkealle aatteineen, hänen kirjansa Tammen kustantama Hälinää ja hiljaisuutta vuodelta 1958 saa kiitoksen ja hyväksynnän; ja kehut saa myös suomalainen tämänhetkinen sananvapaus siinä mielessä, että jopa Suomen kuvalehti on suostunut julkaisemaan Pentti Linkolan tekstejä. Kun vain olisi kuuntelijoita ja lukijoita, hyväksyjistä, meistä kiiltävän perässä juoksevista harakoista, puhumattakaan.

Vaikea autokansan on alkaa kannattaa tuonkaltaisen oikeanlaisen hyvinvoinnin julistajaa, kun mies julistaa vaikkapa ’Valtaosa tiestöstä raivataan ja metsitetään’ tai ’Metsäteollisuus lopetetaan lähes kokonaan’. Sen sijaan ajatus ’Koulutuksesta tulee yhteiskunnan silmäterä. Kansalaistaito painottaa vastuuta lähimmäisestä, luonnosta ja ihmiskunnasta’ saattaisi mennä jopa läpi. Mutta kun! Se elintaso! Miten kävisi tv:n jos Linkolan tämäkin visio hyväksyttäisiin: ’Tarvittava sähkö tuotetaan tuulivoimalla. Muut voimalat puretaan.’?

Että jatketaan vaan tätä samaa rataa, maksakoon tulevat sukupolvet aikanaan kaiken hinnan.

Raha ja valta – siinä nämä keskeiset pahat, jotka ovat kaiken turma. Niitä vastaan jos pyristelet, olet toisinajattelija. Jäät pelkäksi vastarannankiiskeksi, jos et tee tekoja, etkä elä niin kuin opetat.

Huima kirja on Salmisen Toisinajattelijoiden Suomi. Monen monta lukemisen arvoista teosta siinä luetellaan; minunkin piti heti tilata Kiannan Aitasta Ensio Hiitosen Vääryyttä oikeuden valekaavussa -teos vuodelta 1953. Ei toki itselleni, vaan joululahjaksi perilliselle. Itselleni olisi syytä tilata jostakin antikvaarista vaikkapa Kalevi Kalemaan Sankareita ja pelkureita (2014) ja Jarkko Vesikansan Salainen sisällissota (2004) ja ja ja… No puolustukseksi: onhan minulla sentään lukuvuoroa odottamassa, ollut jo kymmenen vuotta pölyttymässä, Paavo Haavikon Prospero (1995).

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

hikkaj

SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita - myös lukiessa. Opettaja - ollut. Kieli kaikki kaikessa - suomen kieli. Ei Kilven voittanutta - Volterin eikä Eevankaan. Kotiblogipottu. Kaikki vinkit »

2 kommenttia

  1. Tämä on lukusessa nyt. Todella mielenkiintoinen kirja. Niin paljon tulee kirjavinkkejä, että pelkästään niitä lukiessa kuluisi loppuvuosi. Suosittelen.

  2. Pyry
    Sietää meidän lukea toisinpäin ajattelevia: eivät ne tyhjästä nyhjää!
    Salminen on nostanut Haanpäätä viime vuosina mukavasti esille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...