Jaakko Hämeen-Anttila: Trippi ihmemaahan : huumeiden kulttuurihistoria

Trippi ihmemaahan

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

James Bondin näyttelijä Sean Connery tunsi itsensä ahdistuneeksi Kultasormi -elokuvan jälkeen vuonna 1964, mutta ”terapiaan yhdistettynä LSD laukaisi hänessä patoutuneita lapsuusmuistoja, joiden muistaminen auttoi häntä selviytymään ahdistuksesta.” Tämän hoitokeinon hänelle avasi 1960-luvun tunnettu muotilääkäri, psykiatri R. D. Laing. Hänestä ja monesta muusta huumausaineiden enemmän tai vähemmän kuuluisasta käyttäjästä kerrotaan Jaakko Hämeen-Anttilan uudessa kirjassa Trippi ihmemaahan. Tässä kyseenalaisessa joukossa ovat muun muassa Sigmund Freud, Aldous Huxley, Edgar Allan Poe ja Charles Baudelaire.

Trippi ihmemaahan on mielenkiintoinen katsaus tunnetuimpien huumeiden historiaan. Perinteisistä aineista sekä oopiumi että hasis levisivät Eurooppaan idästä; oopiumia ja siitä syntyntä morfiinia käytettiin alkuun ensisijaisesti lääkkeinä, kun taas hasis kulkeutui Lähi-idästä nautintoaineena, vaikka lääkekäyttöä oli silläkin. Vasta myöhemmin huumekuvioihin on liittynyt rikollisuus, koska vielä 1800-luvulla oopiumia ja ja kannabista oli laillista hankkia, ”huumeet olivat osa järjestäytynyttä yhteiskuntaa”, kuten Hämeen-Anttila kirjoittaa.

Uskoisin, että tässä kirjassa lukuisten historiallisten tosiseikkojen lisäksi on kiinnostavaa juuri Jaakko Hämeen-Anttilan suhtautuminen huumeisiin ja huumausainepolitiikkaan. Se saattaa jakaa lukijoiden mielipiteitä, mutta niin hyvä kirja varmasti tekeekin.

Tuija

Olen Tuija ja kirjat ovat kuuluneet olennaisesti elämääni jo yli 50 vuoden ajan. Työurakin sijoittui kirjastoihin, joten lapsuuden haave kirjojen ympäröimästä elämästä on toteutunut. Rakastan laatukirjallisuutta, tyttökirjoja ja hyviä dekkareita. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 305 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...