Virpi Hämeen-Anttila: Yön sydän on jäätä : kolme viikkoa Karl Axel Björkin elämässä maaliskuussa 1921

Yön sydän on jäätä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Harvoin on kirjasta tullut näin hyvä tunne jo heti kannen avaamisen jälkeen. Jo ensimmäisellä aukeamalla silmien eteen levittäytyy vanha Helsingin kartta, jonne on merkitty muutamia paikkoja: Dagmar-tädin asunto, Lisbet ja Karsten Axelskiöldin asunto, pääpoliisiasema, valtioneuvosto ja niin edelleen. Keitä ovat nämä henkilöt? Miten nämä paikat liittyvät näpeissäni olevaan romaa­niin? Ah, mielenkiinto, se on todellakin herätetty. Mutta asiaan.

Maaliskuussa 1921 Helsingin vesitornista löytyy ruumis. Kyseessä on ilmeinen henkirikos, jonka uhri tunnistetaan isänmaallisissa piireissä vaikuttaneeksi liikemieheksi. Ylikonstaapeli Martti Ekman kollegoineen alkaa selvitellä veri­tekoa, ja jo alkumetreillä mukaan tulee myös Martin ystävä, sisäministeriön virkamies, keikari ja herrasmies, amatöörisalapoliisi Karl Axel Björk.

Yön sydän on jäätä aloittaa Virpi Hämeen-Anttilan uuden dekkarisarjan, jonka päähenkilönä seuraillaan nuoren Björkin vaiheita. Helsinki 1920-luvulla on nuoren maan pieni, eteenpäin pyrkivä pääkaupunki. Hämeen-Anttilan tekstissä Helsinki katuineen, ravintoloineen, putiikkeineen, yömajoineen ja hellahuoneineen elää tunnelmallisena ja jännittävänä maailman myrskyissä. Venäjän vallankumouksen ja sisällissodan varjot heijastuvat myös naapuriin, jossa yhdet ovat pakolaisia, toiset urkkijoita ja kolmannet suunnittelevat suurta vapautusretkeä Karjalaan.

Entäs Karl Axel Björk? Hän on kaikkien parhaiden salapoliisien tunnusmerkit omaava älykäs, sulavakäytöksinen mies, joka ei emmi käyttää koviakaan otteita, kun niitä kaivataan. Björk joutuukin asettamaan itsensä toistuvasti hengenvaaraan selvittäessään vesitornimurhaa. Mutta riittääkö tässä leikissä yksi ruumis?

Virpi Hämeen-Anttila onnistuu paitsi jännittävässä, mutta kuitenkin varsin hyväntuulisessa juonessaan, myös ajankuvassaan. Yön sydän on jäätä on lajityyppiä kunnioittava hyvässä mielessä vanhanaikainen dekkari, jota on helppo suositella kenelle tahansa.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 290 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...