Virpi Hämeen-Anttila: Kuka kuolleista palaa

Osta kirja itsellesi

Karl Axel Björkillä on taas uusi tapaus selvitettävänään. Elokuussa 1921 helsinkiläisen varustamon konttorissa tapahtuu tuhopoltto, jonka jäljiltä löytyy ruumis. Sen epäillään kuuluvan varustamon konttoripäällikölle. Lisäksi näyttää siltä, että konttorin kassakaapista olisi hävinnyt varsin mittava summa käteistä rahaa. Kun tuhopolttoja on tapahtunut ympäri kaupunkia jo keväästä asti, näyttää siltä, että Helsingissä on pyromaani irrallaan. Kuitenkin Björk tuntuu aavistelevan, ettei kaikki ole ihan näin yksinkertaista.

Kuka kuolleista palaa on Virpi Hämeen-Anttilan Björk-dekkarisarjan kolmas osa. Sarjan romaaneissa rikosten selvittelyn lisäksi tutustutaan 1920-luvun herrasmieselämään. Hyytävän jännityksen sijasta kiehtova ajankuva on sarjan valtteja – niin kahdessa aiemmassa osassa kuin tässä tuoreimmassakin. Varsinaisen pääjuonen lisäksi Hämeen-Anttila kertoo vuolaasti Björkin yksityiselämästä ystävineen, sukulaisineen ja mahdollisine tulevine morsiamineen. Sulavakäytöksisellä ja älykkäällä Björkillä tuntuisi olevan mahdollisuudet ryhtyä täyspäiväiseksi maailmanmieheksi ja hamesankariksi, mutta toisaalta hänen korkea moraalinsa ja toisaalta aito intohimo rikosten selvittelyyn vievät häntä eteenpäin. Päivätyö sisäministeriössä pitää hänet (ja lukijan!) myös perillä päivän poliittisista ongelmista. Björkin esimiehen ministeri Heikki Ritavuoren päälle aletaan jo kasata tummia pilviä.

Hämeen-Anttila tutustuttaa lukijan Helsingin herraskaiseen puoleen ja myös lain rajamaastoon. Oppaanaan Björkillä on hänen nuori apurinsa Frans Valkama, jonka rooli kasvaa tässä kirjassa aiempiin teoksiin verrattuna huomattavasti. On pitkälti Valkaman ansiota, että voinemme odottaa Björkin seikkailujen jatkuvan vielä tulevaisuudessakin…

Viimeistään tällä kolmannella osalla Virpi Hämeen-Anttilan Björk-sarja nousi omalla dekkarisuosikkilistallani lähelle kärkeä. Hämeen-Anttila on loihtinut oivallisen hahmon kiehtovaan historialliseen miljööseen, jossa kaikki yksityiskohdat ovat paikallaan. Taustatyö on todellakin tehty. Kuka kuolleista palaa on yksi vuoden dekkarihelmistä!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...