Jørn Lier Horst: Tulikoe

Osta kirja itsellesi

Ja taas kerran osui luettavakseni itselleni ihka uusi pohjoismainen dekkarisarja, vaikka olen mielestäni jo kovin monia sellaisia seurannut. Mutta tämänkertainen laiminlyönti tuntui kovastikin vakavalta, sillä pienen asioihin perehtymisen jälkeen havaitsin tämän Jørn Lier Horstin olevan mitä vakavimmin otettava jännityskirjailija: onhan hän saanut muun muassa arvostetun Lasiavain-palkinnon parhaasta pohjoismaisesta rikosromaanista.

Kyllä kirja itsekin vahvisti tätä kuvaa. Keskeisenä henkilönä on William Wisting, äskettäin vaimonsa menettänyt rikostutkija. Hän on selvitellyt kadonneen taksikuskin Jens Hummelin tapausta, mutta se näyttää kuitenkin jäävän kylmäksi, kun kuukaudet kuluvat eikä uusia johtolankoja löydy. Mutta sitten Wistingin yksityiselämä puuttuu peliin: hänen tyttärensä Line, viimeisillään raskaana oleva tuleva yksinhuoltaja, muuttaa vanhaan kotikaupunkiinsa ja tutustuu uudelleen entiseen luokkatoveriinsa Sofieen, joka hänkin on pienen tytön yksinhuoltaja. Sofie on perinyt talon pahamaineiselta isoisältään, eikä vain talon vaan myös sievoisen summan rahaa. Muuttovaiheessa kellarista löytyy sitten lattiaan pultattu tukeva kassakaappi, ja kun se saadaan auki, sen sisältö sitoo myös nämä nuoret naiset rikoksiin. Wistingin tutkimukset saavat uutta vauhtia ja johtavat hänet keskelle järjestäytynyttä rikollisuutta, eikä aikaakaan kun hän joutuu pelkäämään myös läheisimpänsä eli Line-tyttären turvallisuuden puolesta.

Puhdasverinen poliisidekkari siis kaikkine kuvioineen. Minulle tämä nousi kyllä keskitasoa paremmaksi juonen taitavan käsittelyn ja mielenkiintoisten ja uskottavien henkilöhahmojen ansiosta. Wistingistä luen kyllä mielelläni lisääkin, jos sarja vain jatkuu, kuten toivon. Kansipaperin obligatorinen kehumislause ei tunnut ollenkaan ylisanaiselta: ”Ensiluokkainen dekkari.”

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Tuija

Olen Tuija ja olen suhtautunut intohimoisesti kirjoihin ja lukemiseen jo yli 50 vuoden ajan. Myös työni on kirjojen parissa puurtamista, sillä toimin tietopalveluneuvojana Tampereen yliopiston kirjastossa. Luen mieluiten kaikkea laatukirjallisuutta dekkareita ja tyttökirjoja unohtamatta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...