Surumerkintöjä

Chimamanda Ngozi Adichie: Surumerkintöjä

Chimamanda Ngozi Adichien isä kuoli koronapandemian aikaan vuonna 2020. Surumerkintöjä on pitkä essee siitä, miltä äkillinen menetys ja kaiken peittävä suru tuntuu. Isän kuolema tulee yllätyksenä. 9. kesäkuuta Adichie keskustelee isänsä kanssa videopuhelussa ja lopettaa puhelun lyhyeen, jotta väsyneeltä vaikuttava isä saa levätä. Seuraavana päiv... Lue koko vinkki »
En voi lakata ajattelemasta kuolemaa

Venla Pystynen: En voi lakata ajattelemasta kuolemaa

Kun aloin lukea tätä kirjaa, en voinut vastustaa kiusausta tutkia netin syövereistä hiukan tietoja Harri Pystysestä, toimittaja ja kirjailija Venla Pystysen isästä. Kyllä – hän oli muusikko ja sarjakuvataiteilija. Kyllä – hän joutui jättämään ammatikseen soittamisen valtavan esiintymisjännityksen takia. Kyllä – hän ryhtyi sarjakuvataiteilijaksi. Ja... Lue koko vinkki »
Isästä / Äidistä

Annie Ernaux: Isästä / Äidistä

Ranskalainen Annie Ernaux (s. 1940) nousi suomalaisten lukijoiden tietoisuuteen vuonna 2021, kun alkujaan vuonna 2008 ilmestynyt muistelmateos Les Années ilmestyi suomeksi nimellä Vuodet. Nyt Ernaux-suomennokset jatkuvat kahdella pienoisromaanilla, jotka suomalaisten lukijoiden iloksi on niputettu yhdeksi niteeksi. Eipä tässä näinkään ole kuin 152 ... Lue koko vinkki »
Tanssija kuolee kahdesti

Erin Kelly: Tanssija kuolee kahdesti

”Tanssija kuolee kahdesti – ensimmäisen kerran lopettaessaan tanssimi­sen. Ja se ensimmäinen kerta sattuu enemmän.”  Nämä kuuluisan tanssija ja koreografi Martha Grahamin sanat, joilla Erin Kelly aloittaa kirjansa, sopivat Tanssija kuolee kahdesti -romaanin teemoihin erittäin hyvin, ja niinpä suomennoksen nimi onkin minusta hyvin osuva. Klas­si­... Lue koko vinkki »
Ihana

Dess Terentjeva: Ihana

Taajuus Z oli WSOY:n kirjoituskilpailu, jossa etsittiin uusia ääniä nuortenkirjallisuuteen. Kilpailun haluttiin nostavan esiin tarinoita, jotka avaavat uusia näkökulmia tämän päivän nuoruuteen. Taajuus Z -kisan voittajaksi nousi Dess Terentjeva säeromaanillaan Ihana. Jyväskylään sijoittuva Ihana kertoo yhdeksäsluokkalaisesta Liljasta, joka on ko... Lue koko vinkki »
Tervetuloa ikävä

Françoise Sagan: Tervetuloa, ikävä

Cécile on 17-vuotias tyttö, joka elää isänsä kanssa sangen huoletonta ja dekadenttiä elämää. Rahaa tuntuu riittävän ja isän rakastajattaret vaihtuvat melko tiuhaan. Cécile ja Raymond-isä lähtevät kesäksi huvilalle Rivieralle, ja isä ottaa tuoreimman rakastajattarensa Elsan mukaan. Cécile itse ihastuu itseään vanhempaan Cyriliin ja löytää oman herää... Lue koko vinkki »
Yhden puun tuho

Katri Naukari: Yhden puun tuho

Yhden puun tuhon herätti ajatuksia, mutta ne ajatukset olivat kovin ristiriitaisia. Katri Naukarin esikoisteos pyörii tuhon käsitteen ympärillä: miksi ihmiset käyttäytyvät itsetuhoisesti sekä yksilöinä että yhteiskuntana? Kirjan päähenkilö on tytär, jonka isä tekee itsetuhoisen elämänsä päätteeksi itsemurhan. Tytär uppoaa raskaaseen itsetutkiskeluu... Lue koko vinkki »
Tatko

Nina Gimishanova: Tatko

Tähän kirjaan tartuin ihan puhtaasti henkilökohtaisista syistä, sillä jo pelkkä nimi toi minulle muistoja mieleen ajasta jolloin olin Bulgariassa ja appiukkoni oli se Tatko. Tatko tarkoittaa siis bulgarian kielellä isää. Kirjassa on päähenkilönä Elena, joka on suomalaisen äidin ja bulgarialaisen isän lapsi. He asuvat Suomessa ja Elenalla on kak... Lue koko vinkki »
Kaikki kadonneet

Satu Vasantola: Kaikki kadonneet

Satu Vasantola debytoi kirjailijana vuonna 2018 romaanillaan En palaa takaisin koskaan, luulen. Se sai muun muassa Kiitos kirjasta -palkinnon, mutta onneksi rima toisen teoksen kirjoittamiseen ei noussut Vasantolalle liian korkeaksi. Hyvä todellakin niin, sillä Kaikki kadonneet on aidosti kiitettävä kirja sekin. Annu on pieni tyttö Keravalta, el... Lue koko vinkki »
Toinen silmä kiinni

Tiina Katriina Tikkanen: Toinen silmä kiinni

Kun äidillä oli takki päällä, pakotin itseni ylös. Kävelin eteiseen, kiedoin käteni äidin ympärille. Äidin silmät olivat sammuneet elämästä. Niskaani särki syyllisyydestä, ohut yöpaitani oli hiestä märkä. Palaisimmeko aiheeseen enää koskaan? Palaisimmeko ennallemme joskus? Nuori perheenäiti ei yllättäen enää näe kuin toisen puolen puolisonsa ka... Lue koko vinkki »
Tulikoe

Jørn Lier Horst: Tulikoe

Taas kerran osui luettavakseni itselleni ihka uusi pohjoismainen dekkarisarja, vaikka olen mielestäni jo kovin monia sellaisia seurannut. Mutta tämän­kertainen laiminlyönti tuntui kovastikin vakavalta, sillä pienen asioihin perehtymisen jälkeen havaitsin tämän Jørn Lier Horstin olevan mitä vakavimmin otettava jännityskirjailija: onhan hän saanut mu... Lue koko vinkki »

Teuvo Pakkala: Pieni elämäntarina

Oulussa syntynyt ja ylioppilaaksi kirjoittanut kirjailija Teuvo Pakkala (1882–1925) on ennen kaikkea lapsikuvaajana pysynyt lukijakunnan muistissa ja varsinkin novellista Mahtisana irtautunut rallatus stiiknafuulia! – nuoren pojan mantra. Myös Ihme ja kumma -novelli on jäänyt elämään. Siinähän unohtelevan tyttörievun äiti lähettää Vappunsa kauppare... Lue koko vinkki »
Kiintymyksiä

Rodrigo Hasbún: Kiintymyksiä

Rodrigo Hasbúnin Kiintymyksiä ei ole historiallinen, elämäkerrallinen romaani, mutta todellisista henkilöistä se silti kertoo. Kirja kertoo Saksasta Boliviaan muuttaneen Hans Ertlin perheestä. Ertl oli Leni Riefenstahlin hovikuvaaja ja kuvasi natsien propagandafilmejä. Ei siis ihme, että toisen maailmansodan jälkeen Saksan maaperä alkoi poltella ja... Lue koko vinkki »
Niin raskas on rakkaus

Sara Stridsberg: Niin raskas on rakkaus

Kuka on hullu, kuka on terve? Onko hullu se, joka ei jaksaisi elää? Onko terve se, jolla on valkoinen takki ja avainnippu? Voiko rakkaus parantaa sairauden? Näistä asioista puhuu Sara Stridsbergin romaani, ja hän kirjoittaa lääkäri Edvardin suulla: ”Terveys ja sairaus virtaavat ihmisessä rinta rinnan, ne ovat kaksi lähdettä tai suonta joiden er... Lue koko vinkki »
Kuiskaava tyttö

Marko Hautala: Kuiskaava tyttö

Marko Hautala on suomalaisen kauhukirjallisuuden mestareita, jonka pari vuotta sitten ilmestynyt Kuokkamummo viimeistään toi kauhusta innostuneiden lukijoiden tietoisuuteen. Kuiskaava tyttö jatkaa erinomaisen pelottavalla linjalla. Psykoterapeutti Antonin työkaveri tapetaan yllättävällä ja väkivaltaisella tavalla. Työkaveri on jättänyt Antonille... Lue koko vinkki »
Geoetsivät ja yksikätinen madonna

Johanna Hulkko: Geoetsivät ja yksikätinen madonna

Geoetsivät saavat uuden haasteen. Etsivien uusi kaveri Jomppa haluaa järjestää kotiseudulleen Nuutajärvelle geokätköilytapahtuman. Etsivät haluavat tietysti auttaa. Nuutajärvelle päätetään matkustaa pyörällä, yli 70 kilometrin matkasta tulee parin päivän mittainen pyöräretki – kuulostaa hauskalta seikkailulta, vaikka Raparperin isä suhtautuukin ... Lue koko vinkki »
Hiljaisuuteen hävinneet

Rosamund Lupton: Hiljaisuuteen hävinneet

Kylmyyttä ei voi tämän kirjan yhteydessä välttää, mutta päähenkilöistä kyllä löytyy lämpöä. Olosuhteet sen sijaan ovat erittäin hyiset. Hiljaisuuteen hävinneet on yhtä lailla trilleri, ihmiskuvaus kuin selviytymistaistelu, jossa taustalla leijuu ajankohtainen teema. Kymmenen sormen ikäinen Ruby lähtee äitinsä Yasminin kanssa etsimään luontokuvau... Lue koko vinkki »
Pedot

Vuokko Sajaniemi: Pedot

Ritajärvi on pieni ja melko unelias kirkonkylä itärajan pinnassa. Sen ortodoksista seurakuntaa johtaa leskipappi isä Lasse; kirjan tapahtumat nähdään ensisijaisesti hänen lukioikäisen tyttärensä Marian näkökulmasta. Maria laulaa kirkkokuorossa ja osallistuu aktiivisesti jumalanpalveluselämään, mutta harrastaa myös nuorten tavanomaisia rientoja koti... Lue koko vinkki »
Isäksi ja tyttäreksi

Olli Jalonen: Isäksi ja tyttäreksi

Niin sanottu Finlandia-hiihtoni on jälleen edennyt yhden suksen mitan verran, kun olen sivakoinut läpi Olli Jalosen kyseisellä palkinnolla huomioidun teoksen Isäksi ja tyttäreksi. Alkajaisiksi haluan todeta teoksen olevan toinen osa romaanitrilogiaa, erään perheen tarinaa. Haluan myös korostaa, että en tähän mennessä ole lukenut trilogian ensimm... Lue koko vinkki »