Reijo Mäki: Tulivuori

Tulivuori

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Suomen menestyneimpiin dekkarikirjailijoihin lukeutuva Reijo Mäki jatkaa tuotteliaana. Pelkästään Vares-kirjojen lukumäärä alkaa hiljalleen lähestyä 30 ja hänen kirjojaan on Suomessa myyty yli kaksi miljoonaa kappaletta. Myös Tulivuori on otettu hyvin vastaan, sillä se löytyy “Mitä Suomi lukee” -listan kärjestä.

Mäen Vares-kirjojen pohja-asetelmaa ei paljon tarvitse esitellä. Jussi Vares on kovaksikeitetty yksityisetsivä, joka alati ajautuu osalliseksi vaarallisiin juttuihin. Naiset ovat kuumia ja kohtalokkaita. Alkoholi ei säily laseissa hämyisissä baareissa.

Liekö rutiinin rikkomista, mutta Tulivuori vie Vareksen pois suomalaisesta miljööstä ja sijoittaa hänet Teneriffalle, jossa hänen on määrä tutkia ex-naisystävänsä Ainon murhaa. Täysin vieraaseen ympäristöön Vares ei joudu, sillä Teneriffalla on tunnetusti mukana myös paljon suomalaisväriä.

Tulivuori lähtee aavistuksen verran hitaasti käyntiin. Juoni rakentuu monien Vares-kirjojen tapaan yhteensattumista ja pienistä yksityiskohdista. Hitaus ei sinällään häiritse, sillä tarina on täynnä Mäelle ominaista huumoria. Tällä kertaa huumorin parrasvaloihin nousee epäonninen Wellu Komppa, yhdistetyn hiihdon nelinkertainen maailmanmestari, jonka hahmolle löytyy oikeasta elämästä useampikin esikuva.

Muutenkin Mäen Vares-kirjojen suurin vahvuus ovat mahtavan eläväiset henkilöhahmot, jotka ovat osittain elämää suurempia karikatyyrejä. Henkilöillä irrotellaan estoitta, mutta jotenkin hahmot silti onnistuvat pysymään uskottavina. Henkilökohtaisena suosikkinani toimii Vareksen juomakaveri Luusalmi, joka on tälläkin kerralla vahvasti läsnä.

Tavallisesta poikkeavan ympäristön lisäksi Tulivuori eroaa tavallisesta Vares-kirjasta myös rikoksen henkilökohtaisuuden takia. Suuressa osassa Vares-kirjoja päähenkilö on irrallaan tapahtumaketjusta, mutta tällä kertaa rikos koskettaa tutkijaansa.

Tulivuori on juuri sitä, mitä siltä voi odottaakkin: toimiva dekkari, tehokkaalla huumorilla. Vaikka sarjan kirjoja on vuoreksi asti, on Tulivuori täysin itsenäinen teos. Sarjan kyytiin hyppääminen toimii siis tästäkin kirjasta varmasti hyvin.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 305 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...