Jari Järvelä: Tyttö ja pommi

Tyttö ja pommi

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Öisellä ratapihalla vartiointifirma väijyttää graffitteja tavaravaunujen kylkiin maalaamassa olleet graffarit Metron ja Rustin. Takaa-ajon päätteeksi Metro onnistuu pakenemaan, mutta Rust syöksyy kuolemaansa korkean rakennuksen katolta. Poliisi kuittaa tapauksen nopeasti onnettomuutena. Metro kuitenkin tietää, että vartijat valehtelevat. Rustin kuolema on murha, ja se on kostettava.

Monipuolinen kirjailija Jari Järvelä tekee uuden aluevaltauksen dekkarikirjailijana. Tyttö ja pommi on kuitenkin genreen melko epätyypillinen teos, sillä mitään salapoliisiseikkailua ei todellakaan ole luvassa. Sen sijaan Järvelä kirjoittaa graffarityttö Metron sinnikkäästä ja surullisesta kamppailusta rakkaan ystävän surmannutta vartijajoukkoa vastaan. Metron näkyvimpänä vastavoimana on perheen perustanut ja talon rakentanut vartija Jere, joka joutuu huomaamaan, että taistelussa itselle tärkeiden asioiden puolesta ei mikään ole pyhää. Ihanteita ei ole. Vain viha on totta, ainoastaan ajatus kostosta pitää hengissä.

Järvelä antaa Jeren ja Metron vuorotella kertojan roolissa. Nopeasti lukija arvaa, että huonostihan tässä käy, sillä Metro ja Jere eivät edes yritä ymmärtää toisiaan. Kovin kaukana toisistaan ovat yhteiskunnan eri reunoilla elävien Bakteerien ja Rottien maailmat. Ja kun tapahtumat kiertyvät kohti loppua, ei kirjaa malta laskea käsistään. Totta puhuen kirjaa ei kyllä malta laskea käsistään oikeastaan missään vaiheessa, sen verran tiukasti Järvelä mukaansa tempaisee jo heti ensimmäisiltä sivuilta alkaen. Tämän ovat muuten monet muutkin kirjasta kirjoittaneet huomanneet.

Tyttö ja pommi on erinomainen romaani. Se tarjoaa paitsi toimintaa ja jännitystä myös kiehtovaa henkilökuvausta molemmilta puolilta graffittikulttuuria. Jari Järvelälle jälleen yksi sulka hattuun. Suosittelen!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 289 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...