Stan Sakai: Usagi Yojimbo

Osta kirja itsellesi

Usagi on japania ja tarkoittaa jänistä. Yojimbo on henkivartija. Miyamoto Usagi on ronin, samurai vailla isäntää, joka kiertää maata Edo-kauden levottomassa Japanissa.

Albumit koostuvat pienistä tarinoista, jotka on sidottu yhteen yhä uudestaan näyttämölle astuvien sivuhenkilöiden avulla. Tarinat ovat lyhyytensä ansiosta tiiviitä, ja onnistuvat järjestään sisältämään oikein mielenkiintoisen loppukoukun. Ne ovat myös epäilemättä täynnä kymmeniä ja taas kymmeniä viittauksia japanilaisiin kansantarinoihin, historiaan ja elokuviin, joiden olemassaolosta asiaa harrastamaton voi saada vain harmaan aavistuksen. Maailmaa kansoittavat ihmismäiset eläimet, joiden symboliikan jäljille onkin helpompi päästä.

Piirrosjälki on kahden ensimmäisen albumin verran hallittua ja pyöreää, mutta muuttuu kolmannessa albumissa sutaistummaksi. Silmän tottuessa uuteen tyyliin se alkaa näyttää paremmalta — Usagi ei todellakaan ole mikään pörröinen kaninpoikanen.

Itse en ollut oikeastaan ollenkaan kiinnostunut samuraikulttuurista ja Japanin historiasta, mutta tässä sarjakuvassa molemmat muuttuivat kiehtovan eläviksi. Usagia on kuulemma käytetty jopa Japanin kulttuurihistorian oppimateriaalina kouluissa, ja se on palkittukin taitavasti faktoja ja legendoja sekoittavan tyylinsä ansiosta.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...