Antti Kylliäinen ja Wille Riekkinen: Uskon kintereillä

Uskon kintereillä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Mikä tätä kirkkoa oikein vaivaa? Pitäisi olla uskoa, armoa ja rakkautta; on pelkoa, valtaa ja katteetonta itsetyytyväisyyttä.” Näin kirjoittaa Pakilan seurakunnan nuorisopastori Antti Kylliäinen ensimmäisessä kirjeessään Kuopion piispa Wille Riekkiselle. Tästä alkaa lähes kolmen vuoden kirjeenvaihto, josta on koottu Uskon kintereillä -kirja.

Kylliäinen tuli ennen muuta tunnetuksi vuonna 1997 ilmestyneellä kirjallaan Kaikki pääsevät taivaaseen, jossa hän kyseenalaisti luterilaisen kirkon oppia pelastuksesta, kadotuksesta, pahuuden ongelmasta ja myös Jumalan kaikkivaltiudesta. Nyt hän lähestyy Riekkistä haluten keskustella kirkon tilanteesta ja samalla myös kristinuskon perusteista. Kirjeissä käsitellään myöhemmin muun muassa pappeuden olemusta, suvaitsevaisuutta, Raamatun kirjaimellista tulkintaa sekä ohuesti myös homoseksuaalisuutta ja vähemmistöjen oikeuksia – esitettiinhän TV 2:n kuuluisaksi muodostunut Homoilta juuri näiden kirjeiden kirjoittamisaikana.

Kirjeenvaihtoa lukiessa ei voi välttyä siltä tunteelta, että Kylliäinen kysyy ja Riekkinen vastaa, tai että Kylliäinen on kyselevä ja melkein ahdistunutkin ja Riekkinen isällisen lempeä paimen; joskus Kylliäinen tosin syyttää kirjeenvaihtotoveriaan savolaisesta venkoilusta.

Kiinnostavimmillaan kirja on mielestäni juuri käsitellessään Kylliäisen pelastusoppia. Kylliäinen uskoo vakaasti, että kaikki todella pääsevät taivaaseen, että Jumalan armo ulottuu kaikkiin. Riekkinen haastaa varovaisesti tätä käsitystä kirjoittamalla:

Puhe kadotuksesta tai pelastuksesta ‘paikkoina’ on mielestäni tarkoitettu vain kuvapuheeksi, joka pakottaa meitä tarkastelemaan omaa elämää ja elämäntapaa ‘tuomiopäivän valossa’. Kun mahdollinen palkka (taivas) tai rangaistus (helvetti) asetetaan syrjään, on edessä karu totuus omasta elämästä.

Kylliäisen ja Riekkisen kirjeet ovat varsin virallisia; kaikki henkilökohtainen aines on karsittu minimiin. Toisaalta kirjeenvaihtokumppanien luonteet tulevatkin esille ikään kuin salavihkaa. Kirkosta ja kristinuskosta kiinnostuneille tämä kirja on varsin imponoivaa ja mielenkiintoista luettavaa.

Tuija

Olen Tuija ja kirjat ovat kuuluneet olennaisesti elämääni jo yli 50 vuoden ajan. Työurakin sijoittui kirjastoihin, joten lapsuuden haave kirjojen ympäröimästä elämästä on toteutunut. Rakastan laatukirjallisuutta, tyttökirjoja ja hyviä dekkareita. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...