Ahmad Khalid Tawfiq: Utopia

Osta kirja itsellesi

Tämänkertainen Utopia sijoittuu tulevaisuuden Egyptiin. Yhteiskunta on järkkynyt, kun Yhdysvallat teki Lähi-idän öljyvarannoista arvottomia kehittämällä öljylle korvikkeen. Egyptin yhteiskunta on hajonnut kahtia: eliitti on vetäytynyt muurien ja vartijoiden taakse ja kärsivä köyhälistö muurien ulkopuolelle.

Kirja kertoo utopialaisista nuorista vuosikymmen romahduksen jälkeen. Eliitin pennut elävät yltäkylläisyydessä. Kun saatavilla on kaikki mahdolliset nautinnot, mikään ei tunnu miltään.

Herään. Tyhjennän rakkoni. Poltan. Juon kahvin. Ajan parran. Kohennan otsahaavani, että se näyttäisi ilkeämmältä. Nain afrikkalaista piikaa. Syön aamiaista. Sekoitan maitoa ja kananmunia haarukalla. Heitän iljettävän seoksen saman tien roskikseen. Haukottelen. Naurahdan. Räkäisen. Ahmin paistia. Työnnän sormet kurkkuun. Menen Larinin huoneeseen oksentamaan matolle. Nauran. Työnnän sormet korviin. Otan baarikaapista viskipullon ja juon siemauksen. Tanssin. Hoipun. Menen seisomaan sohvalle. Rojahdan matolle. […] Yhden ainoan tunnin aikana olen jo tehnyt kaiken, eikä elämässä ole enää mitään mikä kiinnostaisi tai mitä tekisi mieli.

On kuitenkin jotain. Nuorison keskuudessa muotiin on tullut metsästäminen. Pikainen retki muurien ulkopuolelle, hyökkäys jonkun ulkopuolisen kimppuun, matkamuistoksi käsi tai muu joutilas raaja ja sitten kutsutaan merijalkaväen helikopteri hätiin noutamaan.

Kirjan päähenkilö nappaa tytön mukaan ja lähtee itsekin ulkopuolelle. Kaikki ei vain mene suunnitelmien mukaan ja hän joutuu kohtaamaan Utopian ulkopuolisen todellisuuden vähän liian todellisena. Kotiinpaluu ja edes hengissä selviäminen eivät olekaan enää itsestäänselvyyksiä.

Utopia on vauhdikas ja jännittävä teos, jolla on luonnollisesti paljon sanottavaa nykypäivän yhteiskunnasta, vaikka näennäisesti tulevaisuudesta puhutaankin. Tawfiq piirtää tylyn kuvan nautinnonhaluisesta yläluokasta ja muurien ulkopuolella asuvista köyhistä, joiden elämä on kituuttamista rikkaampien armoilla. Mitä pitäisi tehdä, jotta Tawfiqin Utopia ei toteutuisi?

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Ahmadin tämän kirja parissa päivässä. Vaikka kirja olikin perinteinen ”Eletään jonkin sisällä, ja käydää salaa ulkopuolella” -kirja, niin se tarjosi uusia ulottovuuksi. Perinteinen hyvä vastaan paha toimii aina. Luin jostain, että kirjailijan kustantaja oli joutunut ongelmiin Egyptin sotilasjuntan kanssa julkaistuaan tämän kirjan, syytteenä oli kumouksellisen toiminnan tukeminen. Odotan kyllä seuraavaa suomennosta kyseiseltä kirjailijalta, jonka nimeä en enää muista ulkoa tai osaa edes lausua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.