Alastair Bonnett: Uuden ajan atlas : 50 karttaa, jotka muuttavat käsityksesi maailmasta

Uuden ajan atlas

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kartat ovat mielenkiintoisia. Maailma hahmottuu kartasta hyvin ja karttamuoto sopii mainiosti yleiskuvan antamiseen asioista. Se käy hyvin ilmi tästä kirjasta: Uuden ajan atlas sisältää nimensä mukaisesti 50 karttaa, jotka esittelevät maailmaa erilaisin tavoin.

Kartat on jaettu kolmeen aihepiiriin. Maa, ilma ja meri -otsikon alla löytyy muun muassa maankohoamista kuvaava kartta, tietoa salamoinnista, ilmansaasteista, rantaviivan muutoksista, sademäärästä ja vesivarojen kuormituksesta.

Ihminen ja eläimet -otsikon alta löytyy sammakkoeläinlajien monimuotoisuutta, maailman väestön jakautumista, kielellistä monimuotoisuutta ja onnellisuutta.

Globalisaatio-otsikon alla esitellään laivaväyliä, energiavirtoja, Twitter-yhteyksiä, ihmisvirtoja, etäisyyksiä kaupungeista, maailman pähkinäkauppaa ja ties mitä.

Kartat ovat näyttäviä ja tyylikkäästi piirrettyjä. Väriasteikot tuntuvat paikoin olevan hieman tyyli edellä tehtyjä, toisinaan on vähän vaikea hahmottaa asteikkojen eroja, mutta eivät nämä kartat kyllä muutenkaan ole tarkoitettu yksityiskohtaisen tiedon välittämiseen. Kokonaiskuva piirtyy kauniisti ja kirjaa on ilo silmäillä.

Kartta tosiaan toimii tiedonvälityksen välineenä. Luin kirjaa välipalapöydässä ja viides- ja kuudesluokkalainen sivustakatsoja olivat koko ajan kyselemässä, mitä kartat esittivät. Värikkäät kartat herättivät välittömästi mielenkiintoa ja halua ymmärtää, mitä näyttävä kartta oikein havainnollisti. Siitä siis täydet pisteet tekijöille.

Tyylikkäästi Mercatorin projektio loistaa kirjassa poissaolollaan. Kirjassa käytetään useampaa eri karttaprojektiota (Robinsonin projektiota, Eckertin IV projektiota, Gallin stereografista projektiota ja tasavälistä lieriöprojektiota) perustellusti tarpeen mukaan.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...