Merja Turpeinen: Valolla maalattu

Valolla maalattu

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Runokokoelmiin voi aina heittäytyä kokeilemaan ja katsomaan, mitä niistä löytyy, vähilläkin pohjatiedoilla. Merja Turpeisen Valolla maalattu on esikoiskokoelma; kirjoittaja on taustaltaan filosofian tohtori ja tutkija, mutta myös kuvataiteilija.

Jo ympyrän kehälle ripoteltu sisällysluettelo kertoo syklisyydestä ja viittaa elämän kiertokulkuun. Ripottelemista nämä runot muutenkin ovat: asettelu on hyvin vapaamuotoista ja sivun tilaa käytetään paljon hyväksi. Tekstiä on säkeissä melko vähän, mutta asettelun kautta sille tuodaan lisäpainoa.

toistosta tulee totta kantavat siivet, seinä

Runoista nousevat esiin luontokuvasto ja ihmisten väliset yhteydet. Runon minälle lukija saa olla sinä, johon on joku yhteys. On pyrkimystä yhteyteen, etäisyyttä ja irtonaisuutta, irti päästämistä ja ehkäpä jonkin uuden löytämistäkin. Kaikki tämä tapahtuu paljolti luonnon keskellä, nämä runot eivät viihdy kaupungissa tai teknologian äärellä, mitä nyt satunnaisesti jossain huoneessa. Sen sijaan niissä ollaan paljon veden äärellä, heitellään kiviä veteen ja kuulostellaan aaltoja.

Valolla maalattu on kaunis kokoelma. Se sanoo paljon kohtuullisen pienellä määrällä sanoja ja sen kuvasto on viehättävää ja mielenkiintoista. Esikoiskokoelmaksi se on oikein harkittu ja taidokas.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...