Oliver Friggieri: Viimeinen faldetta

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Faldetta on perinteinen maltalainen naisen kaapu. Nykyään niitä ei ilmeisestikään enää katukuvassa juurikaan näy, mutta Oliver Friggierin novelleissa menneisyys ja perinteet käyvät käsi kädessä tämän päivän kanssa. Viimeinen faldetta ja muita pieniä tarinoita Maltalta esittelee nimensä mukaisesti lyhyin tuokiokuvin totta ja tarua Välimeren pienestä saarivaltiosta.

Friggierin novellien keskiössä on yleensä yksi ihminen: erilainen lapsi tai omalaatuinen vanhus, omaa rauhaa kaipaava lääkäri tai huonojalkainen bussimatkustaja. Usein tarinaan liittyy myös kuolema tai jokin muu arkinen, mutta silti yksilötasolla dramaattinen tapahtuma. Juoruja, tarinoita, väkijoukon supinaa, uteliaita töllistelijöitä — niitä Friggierin jutuissa riittää. Friggieri kirjoittaa toteavasti ja lakonisesti, mutta lämmöllä. Friggieri kohtelee laitapuolen kulkijoitaan ja kerjäläisiään ymmärtäen. Erityisen kauniisti hän kuvaa lapsia, jotka ovatkin keskushahmona useissa novelleissa.

Olennainen osa Friggierin teoksessa on kirjailijan oma kotimaa Malta. Maltalainen kulttuuri perinteineen ja tapoineen hengittää vähäeleisten novellien sivuilla. Kylät ja pikkukaupungit, satamat ja kujat luovat hienon miljöön kertomuksille.

Jälleen kerran kannatti käydä kirjastossa: ihan vahingossa silmiini sattunut teos osoittautui hyvinkin vinkin arvoiseksi. Luepa sinäkin! Viimeinen faldetta ja muita pieniä tarinoita Maltalta on oikein mukavaa ja joutuisaa ajanvietettä.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...