Elvi Sinervo: Viljami Vaihdokas

Osta kirja itsellesi

Pieni poika vaihtuu aivan elämänsä ensimetreillä ja joutuu väärille vanhemmille. Traaginen alkuasetelma jää kuitenkin kirjan edetessä kuin sivuseikaksi. Ennen kaikkea se on toista jalkaansa ontuvan Viljamin kasvutarina. Teos jakautuu kolmeen osaan, mutta siirtymät tapahtuvat ilman kiusallisia hyppäyksiä.

Sinervon romaani on monipuolinen. Se kuvaa hyvin monenlaisia ongelmia alkoholin kiroista työttömyyden kautta sotaan, mutta onkin seuraavassa hetkessä kuin kaunista satua. Viljamin lisäksi toinen tärkeä ja mieleen jäävä henkilö on salaperäinen Maarit. Viljami tajuaa hänen arvonsa vasta myöhään, mutta soiva näkinkenkä yhdistää heitä symbolisesti joka hetkessä. Osuvan vertauskuvallinen hahmo on myös lentoon lehahtava savilintu.

Viljami kokee monesti kovia, mutta pystyy pakenemaan mielikuvitusmaailmaansa ja saa sitä kautta voimaa kestää myös todellisuuden kolhuja. Viljamista moni löytää ainakin pienen palan itseään. Jos kaipaat persoonallista kirjaa erään ihmiskohtalon kuvauksesta, niin tässä on hyvä valinta.

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

3 kommenttia

  1. Voi, Viljami Vaihdokasta luetaan vielä! Joskus ihan nuorena tämä teki minuun joltisenkin vaikutuksen.

  2. ”Teos jakautuu kolmeen osaan, mutta siirtymät tapahtuvat ilman kiusallisia hyppäyksiä.”

    Kirjailija itse on kutsunut julkaistua versiota romaanistaan torsoksi, koska siitä puuttuu kokonaan kolmas osa. Eipä tuo siirtymä toisen ja viimeisen osankaan välissä silti kiusalliselta tunnu.

    On muuten aika hienosti rakennettu myös tyylillisesti tämä kasvukertomus: sadusta siirrytään realismiin osa osalta.

  3. On kyllä aika omanlaisensa teos. Kasvukuvaus on tosiaan hienosti kerrottu ja juuri tuon sadun/realismin kautta.

    Kiitos kommenteista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...