Elvi Sinervo: Viljami Vaihdokas

Viljami Vaihdokas

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Pieni poika vaihtuu aivan elämänsä ensimetreillä ja joutuu väärille vanhemmille. Traaginen alkuasetelma jää kuitenkin kirjan edetessä kuin sivuseikaksi. Ennen kaikkea se on toista jalkaansa ontuvan Viljamin kasvutarina. Teos jakautuu kolmeen osaan, mutta siirtymät tapahtuvat ilman kiusallisia hyppäyksiä.

Sinervon romaani on monipuolinen. Se kuvaa hyvin monenlaisia ongelmia alkoholin kiroista työttömyyden kautta sotaan, mutta onkin seuraavassa hetkessä kuin kaunista satua. Viljamin lisäksi toinen tärkeä ja mieleen jäävä henkilö on salaperäinen Maarit. Viljami tajuaa hänen arvonsa vasta myöhään, mutta soiva näkinkenkä yhdistää heitä symbolisesti joka hetkessä. Osuvan vertauskuvallinen hahmo on myös lentoon lehahtava savilintu.

Viljami kokee monesti kovia, mutta pystyy pakenemaan mielikuvitusmaailmaansa ja saa sitä kautta voimaa kestää myös todellisuuden kolhuja. Viljamista moni löytää ainakin pienen palan itseään. Jos kaipaat persoonallista kirjaa erään ihmiskohtalon kuvauksesta, niin tässä on hyvä valinta.

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 269 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...