Asta Leppä: Voittajien varjot : elämää eriarvoisten tasavallassa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Voittajien varjot on kiihkeä puheenvuoro ja tutkimusmatka aikamme yhteiskuntaan, jota tuntuu vaivaavan yhä syvenevä juopa pärjääjien ja vähäosaisten välillä. Ovat voittajat ja lahjakkaat, joita koulujen tulisi keskittyä kannustamaan menestykseen jo ala-asteesta lähtien ja sitten ovat, tiedättehän, ne muut. Kilpailuyhteiskunta ei häviäjille armoa anna, sillä luuserius on oman onnensa seppä -ajattelun mukaan puhtaasti itseaiheutettu ongelma. Asta Leppä kutsuu tätä aikaamme vaivaavaa mentaliteettia empatiavajeeksi.

Somemaailma virheettömine ihmisineen ja täydellisesti sisustettuine koteineen on kuin loputonta kilpavarustelua. Samaan aikaan hengittää niskaan työelämän yhä kiristyvä tahti ja vaatimukset. Mitä tapahtuu, kun ihminen ei enää pysty eikä jaksa? Mistä ihmisarvo koostuu ja kuuluuko se enää kaikille, on eräs kirjan kipeistä kysymyksistä.

Esseeteoksessaan Leppä ruotii yhteiskuntamme pohjamutia ja ihanteiden mielettömyyttä; oman osansa saavat niin modernit soidinmenot kuin talousmaailmakin, jolle mikään muu ei riitä kuin lisää, lisää, lisää!

Kuitenkin, eriarvoisuuden kasvu ei vahingoita vain yksilöitä, vaan myös taloutta, sillä tutkimusten mukaan tasainen tulojako edesauttaa talouden kasvua enemmän kuin tuloerot. Vastaavasti, koulujen välisten erojen kasvu on supistanut lahjakkaiden oppilaiden määrää, ei suinkaan lisännyt niitä.

Mistään norsunluutornista ei Leppä yhteiskuntaa totisesti tuomitse, kirjailija kertoo hyvin avoimesti myös omista epäonnistumisistaan, 10 000 euron vuosituloistaan ja siitä tunteesta kun myyjä katsoo pitkin nenäänsä, kun kirjailija astuu kaupan ovesta sisään linttaan poljettuine talvisaappaineen. Ennen oli toisin, lukijat saattavat muistaa Asta Lepän Hyvät, pahat ja rumat -talk show’n alkuajoilta. Nousujohteinen ura ei kuitenkaan ole mikään itsestäänselvyys ja karikkoja voi tulla kenen tahansa elämään.

Lepän kirja herättää keskustelua, mutta ei tarjoa valmiita vastauksia. Eikä tarvitsekaan, vääristynyttä arvomaailmaamme ei yksi kirjailija ratkaise, siihen vaaditaan kaikkien panosta. Voittajien varjot on ajatuksia herättävä kirja, jonka totisesti toivoisi löytävän tiensä ihmisten kirjahyllyihin.

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 289 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...