Grigori Rodtšenkov: Voitto tai kuolema : Venäjän salainen dopingohjelma

Voitto tai kuolema

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Käry-dokumentissa katsojat tapaavat Moskovan antidopinglaboratorion johtajan Grigori Rodtšenkovin. Rodtšenkov on koiria rakastava joviaali herrasmies, joka tietää kaiken dopingista ja varsinkin siitä kuinka sen käytöstä ei jää kiinni. Dokumentin edetessä Rodtšenkov paljastaa erään urheiluhistorian suurimmista skandaaleista. Rodtšenkovin kirja Voitto tai kuolema syventää tarinaa ja kertoo Venäjästä, voittamisen nälästä ja dopingista. 

Grigori Rodtšenkov oli nuorena lupaava juoksija. Hänen oma äitinsä piikitti häneen anabolisia steroideja, jotta hän pärjäisi kilpailuissa. Omakohtaiset kokemukset dopingista olivat myöhemmin hyödyksi Rodtšenkovin uralla. Hän kohosi Moskovan antidopinglaboratorion johtajaksi, jonka työ todellisuudessa oli estää venäläisurheilijoiden dopingkäryt. 

Sotšin olympialaisten lähestyessä Rodtšenkov oli kovan paineen alla. Vancouverin olympialaiset olivat olleet pettymys, ja Venäjän poliittinen johto halusi maan olevan voitokas kotikisoissa. Kaikki keinot oli otettava käyttöön. Rodtšenkovin lisäksi apuun valjastettiin valtiollinen turvallisuuspalvelu FSB. 

Kaikkien konnuuksien keskellä Rodtšenkov saavutti vihdoin oman moraalinsa rajat: hän ei pyynnöistä huolimatta suostunut vaihtamaan menestyksekkäiden ukrainalaisurheilijoiden puhtaita näytteitä likaisiin. “Se oli sekä laitonta että epäeettistä – ja myös Venäjän nyrkkivaltaisessa urheilumaailmassa hyvin vaarallista”, Rodtšenkov selittää kirjassaan. 

Valtava huijausoperaatio alkoi vähitellen paljastua ja maa poltella Rodtšenkovin jalkojen alla. Kollegoita kuoli mystisesti, ja Rodtšenkov pelkäsi olevansa seuraava. Hän pakeni ilman perhettään yksin Yhdysvaltoihin ja haki poliittista turvapaikkaa. Hän paljasti kaiken viranomaisille ja lehdistölle, mutta eloonjäämisen hinta oli kova. “Normaali elämä muuttui minulle sellaiseksi luksukseksi, josta en enää pysty nauttimaan.” 

Rodtšenkovin kirja Voitto tai kuolema kertoo lannistavan tarinan valtion johtamasta salaliitosta ja mielivallasta sekä yksilön alistamisesta. Rodtšenkov siteeraa usein George Orwellin teosta Vuonna 1984 ja vertaa fiktiivistä romaania nyky-Venäjään. Yhteneväisyydet ovat hämmentäviä. 

Grigori Rodtšenkov piilottelee edelleen Yhdysvalloissa valenimen turvin. Hänen perheensä asuu yhä Venäjällä. 

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 275 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...