Ann Cleeves: Yöperhoset

Yöperhoset

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

”It ain’t over till the fat lady sings.” ­ Tämä vanha viisaus tulee väkisinkin mieleen Vera Stanhope -dekkareita lukiessa, ja vaikkei Vera Stanhope tässä uudessakaan kirjassa varsinaisesti laula, ei tapaus selviä ennen kuin aivan loppumetreillä Veran nokkeluuden ja taitavan poliisintyön ansiosta.

Yöperhoset sijoittuu pieneen Kimmerstonin kylään, jonka keskuksena on Carswellin pariskunnan omistama kartano. Kartanon väki on Australiassa sukulaisvierailulla, ja talonvahdiksi on pestattu nuori mutta pitkälle opiskellut Patrick. Eräänä päivänä hänet sitten löydetään murhattuna, ja poliisi­tutkinnassa kartanosta löytyy toinenkin ruumis, joka tovin kuluttua tunnistetaan Martin Bentoniksi, nörttimäiseksi entiseksi matematiikan­opettajaksi.

Kaksikolla ei tunnu olevan muuta yhteistä kuin rakkaus yöperhosiin ja niiden keräilyyn, mutta siitä ei oikein ole murhan motiiviksi. Kyläyhteisö näyttää aluksi kovin harmittomalta; ainoa ikävämpi asia on erään pariskunnan tytär Lizzie, joka on istumassa avovankilassa tuomiota pahoinpitelystä, mutta vapautuu juuri. Entä liittyykö Lizzien tapaus jotenkin murhiin? Vera ja hänen alaisensa, Joe ja Holly etunenässä, tekevät uutterasti työtä, mutta yhteyksiä on kovin vaikea löytää.

Kyseessä on jälleen kerran mitä hykerryttävin brittidekkari. Veran tuhti hahmo on jotenkin erityisen sympaattinen – tietenkään häntä ei oikein nykyisin pysty ajattelemaan muuten kuin television mainion Brenda Blethynin näköisenä. Tässä kirjassa poliiseista eniten huomiota kiinnittyy Veran lisäksi Hollyyn, jonka henkilö onkin usein jäänyt komean mutta vähän ujon Joen varjoon. Itse tarina on oikein mestarillisesti koottu, ja jännitys säilyy viimeisille sivuille asti.

Käsittääkseni suomalaiset ovat innokkaita brittidekkarien ystäviä, ainakin jos televisiotarjontaan on uskominen, ja tätäkin kirjaa voi syystä suositella monenlaisille jännityksen lukijoille.

Tuija

Olen Tuija ja kirjat ovat kuuluneet olennaisesti elämääni jo yli 50 vuoden ajan. Työurakin sijoittui kirjastoihin, joten lapsuuden haave kirjojen ympäröimästä elämästä on toteutunut. Rakastan laatukirjallisuutta, tyttökirjoja ja hyviä dekkareita. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 305 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...