Johanna Auranheimo: Ysit

Ysit

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Johanna Auranheimo tuli nimenä tutuksi Punaista, valkoista ja kuninkaansinistä -hittikirjan suomentajana. Nyt käsillä on Auranheimon oma esikoisteos, jonka pääosassa on kirjan alussa ysiluokan aloittava Eve. Kesällä on ollut protuleiri, josta löytyi uusia ystäviä ja uusi yhteys vanhaan bestikseen Sanniin. On myös paras ystävä Meri, jolle Eve on juuri kertonut olevansa ”helvetin kuses” Onniin.

Siitä se sitten lähtee, ysibeen viimeinen vuosi peruskoulua. Kirja kuljettaa lukijan läpi Even kouluvuoden, jonka aikana edessä on suuria valintoja lukiosta, huolta tulevaisuudesta ja paljon halua muuttua ja kasvaa. Eve on ollut hiljainen kympin tyttö, eikä halua olla sellainen enää: uusi Eve meikkaa rohkeasti, pukeutuu miten haluaa ja ottaa tilaa itselleen. Eve himoitsee, haluaa ja tahtoo. Samalla elämässä on epävarmuutta, häpeää ja hankalia ihmissuhteita.

Ysit on mainio kuvaus nuoruuden levottomuudesta. Vaikka se kuvaa kokonaista merkityksellistä kouluvuotta, siinä ei sinänsä tapahdu paljon. Pienetkin käänteet ovat tietysti tärkeitä ja tärkeää on myös se, mitä päässä liikkuu ja mistä haaveillaan ja unelmoidaan – kaikkihan ei tietenkään toteudu, eikä tarvitsekaan.

Kaheskymmeneskolmas päivä tammikuuta kaksituhattaneljätoista Justin Bieber pidätetään, ja mä itken sen pidätyskuville niin paljon, että multa tulee verta nenästä, ja koko seuraavan yön nukun Justin-tyyny rintaa vasten, rutistan niin, että aamulla on hauikset kipeet.

Auranheimo (s. 1998) on kirjoittanut oman kokemuksensa pohjalta, joten tapahtumat sijoittuvat vuoteen 2013. On iPhone viitoset, Justin Bieber ja aikakauden muotitrendit. Nykyään on nykyajan jutut, mutta nuoret ovat nuoria ja jos nykynuorille jotkut kirjassa kuvatut ilmiöt ovatkin huvittavasti vanhentuneita, paljon on myös tunnistettavaa ja pysyvää. Kirja sijoittuu Helsinkiin, mutta nimet vaihtamalla tapahtumapaikka voisi olla vaikka Tampereella.

Ysit oli oikein mainio nuortenkirja. Auranheimo on tavoittanut hyvän tunnelman, teksti soljuu mukavasti, sopivan rentona ja puhekielisenä. Päähenkilön heräävän seksuaalisuuden kuvaus on luontevaa ja raikasta, tällainen eläväinen tyttönäkökulma on tervetullutta ja tarpeellista. 

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 304 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...