Hippo Taatila: YUP : Helppoa muisteltavaa

Helppoa muisteltavaa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Jarkko Martikainen, Valtteri Tynkkynen ja Jussi Hyyrynen perustivat YUP:n vuonna 1987 Savonlinnan taidelukiossa. Lukiolaispoikien huumoriyhtyeenä alkanut juttu kasvoi vähitellen Janne Mannosen ja Petri Tiaisen täydentämäksi viisikoksi, joka nousi vankasta kulttisuosiosta maanlaajuiseen suosioon vuosituhannen vaihteessa. Vähitellen aallonharja taittui, ja lopulta vuonna 2009 YUP ilmoitti jäävänsä määrittelemättömän mittaiselle tauolle, jolla se on siitä alkaen pysynyt.

Hippo Taatila tutustui YUP:n musiikkiin ensimmäisen kerran yläasteikäisenä, eikä Yövieraat-levyn jälkeen mikään ollut ennallaan. Tarina on tuttu monille, esimerkiksi minulle, johon nämä kieromman puolen kotimaiset rock-yhtyeet YUP ja Absoluuttinen Nollapiste etunenässä tekivät teini-ikäisenä ratkaisevan vaikutuksen. Taatilan kirjaprojekti YUP:n kanssa oli monivuotinen, mutta lopulta käsissämme on kelpo bändihistoriikki YUP : Helppoa muisteltavaa.

Kirjassa käydään YUP:n kronikka läpi järjestyksessä ensimmäisistä demoajoista festarien pääesiintyjäksi ja siitä edelleen kohti melko väistämätöntä loppua. Taatila on toteuttanut kirjan henkilöhaastatteluina, ja kaikki bändin jäsenet sekä useat taustalla ja lähellä vaikuttaneet henkilöt ovat vahvasti äänessä. Päähuomion saavat luovat mielet Jarkko Martikainen ja Valtteri Tynkkynen, joiden keskinäisten välien asteittainen jännittyminen alkoi johtaa YUP:tä kohti ongelmia erityisesti yhtyeen uran lakipisteessä ja sen jälkeen. Taatilan kirjan ansio on nostaa bändin sisäiset ongelmat esiin herrasmiesmäisen kiihkottomasti, mutta kuitenkin niin, etteivät niiden syyt jää epäselviksi. Yhtyeen jäsenet analysoivat bändin sisäisiä kemioita rakentavasti. Moneen kertaan nousee esiin se, että asioista olisi kannattanut puhua ajallaan.

YUP : Helppoa muisteltavaa on hyvä bändikirja, fanin kirjoittama teos faneille tai miksei muillekin musiikista kiinnostuneille. Mikään rockjournalismin kuvastoa uudistava teos se ei ole, mutta ei se sellaiseksi ole tarkoitettukaan. Kirjaa lueskellessani tulin itsekin palanneeksi muutamiin YUP:n levyihin pienen tauon jälkeen, ja kyllä vain, oli se mahtava yhtye. YUP : Helppoa muisteltavaa on hyvä muistutus siitä. Suosittelen.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Hannun haastattelu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 297 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...