Tiiliskivi 2004

Tiiliskivi-raadin lehdistötiedote:

Helsinkiläinen Marjo Niemi on voittanut vuoden 2004 Tiiliskivi-palkinnon esikoisteoksellaan Juostu maa. Tiiliskivi on Tampereen yliopiston kirjallisuudenopiskelijoiden ainejärjestö Teeman kirjallisuuspalkinto, joka jaettiin tänä vuonna neljännen kerran.

Koska palkinnon tarkoitus on nostaa esiin valtamedioissa vähemmän huomiota saaneita teoksia, Teeman jäsenistä koostuva raati keskittyi finalistiteosten seulonnassa runoihin ja lyhytproosaan, esikoisteoksiin sekä pienkustantamoiden tarjontaan. Vuoden 2004 Tiiliskivestä kisasivat Kristiina Lähde teoksella Bunsenliekki (Teos), Marjo Niemi teoksella Juostu maa (Teos), Santtu Puukka teoksella Nuorallatanssia (Savukeidas) ja Ville Pynnönen teoksella Alinka: Unikurkialan tarinoita (Arktinen Banaani).

Voittajateos on raadin mielestä ennen kaikkea ehyt kokonaisuus, jossa kieli ja rakenne palvelevat juoksemisen ympärille kietoutuvaa tematiikkaa. Kahden eri-ikäisen ja erilaisen, taitavasti rakennetun henkilöhahmon näkökulmista löytyy hienovireisiä samankaltaisuuksia, ja tarinan kulussa sanotaan alleviivaamatta paljon inhimillisyydestä ja sosiaalisista suhteista, niiden vaikeudesta ja erityisesti ulkopuolisuuden kokemuksesta.

Tiiliskivi on kiertopalkinto, joten luovan kärsimyksen artefakti siirtyy vuosittain taiteilijalta toiselle. Pysti on peräisin Finlaysonin seinästä ja symboloi palkitun kirjan painavaa sanomaa. Vuonna 2002 palkittiin Heikki Salo novellikokoelmasta Kynsilehto (Like), vuonna 2003 Tommi Liimatta teoksesta Avainlastu (WSOY) ja viime vuonna voittaja oli Jukka Naaranlahti teoksella Istun asentoni sylissä (Savukeidas).