Johanna Sinisalo: Auringon ydin

Auringon ydin

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Eletään suunnilleen tätä päivää Suomessa, mutta kaikki on toisin. Ei ole kännyköitä, ei tietokoneita, ei nettiä. Erityisesti ei ole alkoholia, tupakkaa eikä mitään muutakaan terveydelle haitallista. Suomen eusistokraattinen tasavalta on kehittynyt suljetuksi kontrolliyhteiskunnaksi, jossa terveysvirasto valvoo kaikkia ja kaikkea. Muutaman sukupolven aikana suomalaisten rotu on onnistuttu jalostamaan niin hyvin, että naiset keskittyvät luonnostaan miesten miellyttämiseen ja kodin hoitamiseen. Jäljellä on enää muutamia lisääntymismarkkinoille kelpaamattomia poikkeustapauksia, jotka jo lopullisen sukupuolenmäärityksen yhteydessä pikkulapsena karsitaan heille sopivampiin hommiin.

Ja sitten on chili. Vanna on kummajainen: ulospäin tavallisen naisen näköinen, mutta älykäs. Lisäksi Vanna on koukussa chilin kapsaisiiniin, josta onkin tullut yksi tavoitelluimpia huumausaineita sen hiljattaisen kieltämisen jälkeen. Vannan poikaystävä Jare kerää lisätienestejä chilidiilerinä. Riskit ovat suuret, mutta niin ovat nuorten tavoitteetkin. Vannan nuorempi sisko on kadonnut, luultavasti murhattu, mutta Vannan on saatava varmuus. Näistä asetelmista Johanna Sinisalo alkaa kasata dystopisen jännärinsä aineksia. Sinisalo onnistuukin hyvin: kyseessä on ainakin omasta mielestäni hänen tähänastisen uransa vahvin kirja!

Auringon ytimessä Johanna Sinisalo operoi jälleen parhaan osaamisensa alueella: muutama keskeinen asia todellisuudesta muutetaan ja saadaan kokonaan toisenlainen miljöö. Suomalaisen eusistokratian luominen ja naisten jalostus onnistuvat Sinisalolta sitä paitsi osin jopa ihan aitoja lähdeaineistoja käyttäen. Sinisalo osoittaa, että kehityksemme moderniksi sivistysvaltioksi ei ole ollut itsestäänselvä prosessi.

Jos Johanna Sinisalon aiempi tuotanto on kolahtanut, on Auringon ydin varma osuma. Auringon ydin on vuoden parhaita romaaneja.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 305 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...