Johanna Sinisalo: Vieraat

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Essin ja Siirin varhaiskypsä kuusivuotias tytär Sissi yrittää auttaa pikku­veljeään Luukasta puhumaan oppimisessa. Kahvilayrittäjä Essi on kiireinen töissään, ja arjen pyörittäminen kotona jää käytännössä Siirin vastuulle. Väsyneet ja stressaantuneet äidit ovat kantokykynsä rajoilla, ja niinpä Sissin täytyy pärjätä aika paljon itsekseen, mutta tämä ei tyttöä haittaa.

Sissi tutustuu omaan sisimpäänsä, ja onnistuu vähitellen löytämään sisäisen äänensä (jota vanhemmat pitävät tyypillisenä mielikuvituskaverina) kanssa tiiviin yhteyden – ja mikä parasta, vatsayhteys saadaan auki myös pikku­veljeen. Valitettavasti pikku-Luukkaan sisäisten sirinöiden ja rätinöiden herättelyyn tarvitaan paljon kipua. Mutta kuinka tarkoittaa hyvää pahaa tekemällä? Kuinka pieni lapsi voi käsitellä tällaisia asioita, ja kuinka niistä voi kertoa aikuiselle?

Johanna Sinisalon Vieraat tutustuttaa lukijan sangen omalaatuiseen teemaan, eli suolistobakteerien rooliin ihmisen päätöksenteossa. Jälki­sanoissaan hän mainitsee suoliston ja aivojen yhteyden olevan biotieteiden kuumimpia tutkimusaiheita tällä hetkellä. Sinisalo yhdistelee faktoja omaan keksittyyn tarinaansa, kuten monissa aiemmissa teoksissaankin. Vieraissa on mukana ihan oikeaa tutkimustietoa, mutta mukana on myös joitakin yli­luonnollisen tuntuisia elementtejä. Kummitteleeko Essin ja Siirin asunnossa?

Vieraat on ihan vetävä lukuromaani, mutta ei yllä aivan Sinisalon parhaiden teosten joukkoon. Kolmea kertojaa käyttäen Sinisalo saa luotua monipuolisen kuvan perhekriisistä, jossa vanhempien omat toiveet ja perheen yhteiset tarpeet törmäävät. Uraorientoitunut Essi tuntuu jyräävän yli uhrautuvan Siirin, mutta pinnan alla kytee. Mielestäni kirjan lievä ongelma on kuitenkin lapsi­kertoja Sissi, joka on nokkeluudessaan ja älykkyydessään jo liian epäuskot­tava hahmo, vaikka Sinisalo häntä Aamulehden haastattelussa puolusteleekin oman mallinsa mukaan kirjoitetuksi. Kaikkiaan Vieraiden tarina on kuitenkin sen verran kiinnostava ja jännittävä, että sen mielellään lukee. Suosittelen.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 275 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...