Johanna Sinisalo: Ukkoshuilu

Ukkoshuilu

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kauan sitten Assyrian valtakunnassa kiertelevä aramealainen kauppias Yonah Amittain poika joutuu petoksen uhriksi ja pelastuu hirvittävästä hengenvaarasta aivan yllättäen nousseen rajuilman ansiosta. Hänestä alkaa kiertää legenda, että hän on tullut valaan syömäksi ja sitten palannut profeettana valaan vatsasta.

Paljon myöhemmin suomalainen sääalan yritys myydään ulkomaiselle sijoittajaryhmälle. Pian kaikki työntekijät joutuvat irtisanoutumaan, kun yrityksen toiminta ajetaan alas. Meteorologi Leena karkaa työpaikkaromanssinsa pyörryttämänä lemmenlomalle tuhoten samalla avioliittonsa ja aloittaen sattumalta omituisen tapahtumaketjun. Näyttää siltä, että Leenan kuusivuotias tytär pystyy luomaan rajuilman tyhjästä lomasaaren rannalta löytyneen fulguriitin avulla. Fulguriitteja syntyy, kun salama iskee maahan ja sulattaa reitiltään kiviainesta lasimaiseksi putkiloksi.

Ukkoshuilu on sääilmiöiden ja meteorologian ympärillä pyörivä jännäri. Leenan uusi työtehtävä vanhan firman raunioille syntyneen pajan halpatyöllistettynä vaikuttaa alkuun täysin huuhaalta, mutta mitä pidemmälle kirja etenee, sitä synkempiä taustavoimia yhtiön verraten harmittoman rahat pois idiooteilta -tyyppisen ansaintamallin takaa alkaa löytyä. Lopulta Leena joutuu tekemään tosissaan töitä pelastaakseen itsensä ja tyttärensä.

Johanna Sinisaloa lukiessa ei aika tule ikinä pitkäksi. Kiehtovan mutta melko lyhyen Assyria-jakson jälkeen Ukkoshuilu liikkuu lähinnä Tampereella ja lähiympäristössä. Oikeilla paikoilla ja aidoilla säähavainnoilla on merkitystä kirjan tunnelman luonnissa. Sinisalo nostaa esille ilmaston lämpenemisen mukanaan tuoman sään ääri-ilmiöiden yleistymisen sekä veden strategisen käytön sodankäynnin välineenä. Kiinnostava kysymys on, miten ja millaisella teknologialla sään hallinnan voisi tuotteistaa, ja kenelle siitä voisi olla hyötyä.

Jälleen kerran Johanna Sinisalo raottaa todellisuutta yhdestä pienestä nurkasta ja kokeilee, mitä saataisiin aikaiseksi, jos pieni spekulatiivinen elementti tuodaan mukaan. Kyllä tätä Ukkoshuilua kelpaa vinkata!

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...