Tuomas Kyrö: Kerjäläinen ja jänis

Kerjäläinen ja jänis

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tuomas Kyrö on kirjoittanut riemastuttavan kirjan miehestä ja jäniksestä. Heti aluksi tulee mieleen Arto Paasilinnan kirja Jäniksen vuosi, sillä asetelma on sama, mies ja jänis. Paasilinnalla oli Vatanen, Kyröllä Vatanescu, Romanian kerjäläinen. Muuten kirja onkin sitten ihan omaa luokkaansa.

Vatanescu oli tullut Suomeen vain yhden asian takia, tienatakseen kerjäämisellä pojalleen nappulakengät. Olisi kuvitellut, että se olisi onnistunut ihan kivuttomasti, vaan eipä käynyt niin. Kerjääminen on niin järjestäytynyttä, että väkisinkin kirjan jälkeen katsoo kerjäläisiä eri silmin. Vatanescun tienaaminen ei sujunut ihan käsikirjoituksen mukaan, joten hän joutuu lähtemään tien päälle. Siinä vaiheessa matkaan tulee jänis ja siitä kumppanusten yhteinen taival alkaa.

Vatanescu on valmis tekemään melkein mitä tahansa saadakseen ne nappulakengät, joten jopa marjanpoiminen tulee kyseeseen. Kyrö johdattelee lukijaa mukavasti Vatanescun mukana ja välittää päähenkilöstä niin vilpittömän oloisen hepun, että väkisinkin toivoo, että tarvittava nappulakenkäraha saadaan kasaan.

Vatanescu tapaa ihmisiä ja ystävystyy monien kanssa. Hänestä pidetään, koska mies ja kani on niin hellyyttävä kaksikko. Se onkin kivaa kirjassa, miehen ja kanin suhde on kiinteä. Lisäksi ei voida välttyä ripaukselta romantiikkaakin ja se on kuin pikantti lisämauste, mikä sekoittuu tarinaan öisellä junamatkalla. Kirja on veijaritarina, mutta tuo niin paljon asioita ja ajattelemisen aihetta, että vaikka kirjan loputtua sen laskee käsistään, se jatkaa elämäänsä…

Loppua kohden tarina lähtee hieman lentoon, mutta se kuuluu kupletin juoneen!

Kini

Olen Kini, kirjojen ja kirjailijoiden ystävä. Työskentelen Kouvolan pääkirjastossa kirjastovirkailijana ja tehtävänkuvaani kuuluu mm. kirjailijavierailujen järjestäminen. Olen aina lukenut paljon ja monipuolista kirjallisuutta. Olen kulttuurin suurkuluttaja. Kirjojen lisäksi ramppaan elokuvissa ja teatterissa. Sain Kirjailijaliiton Kirjailija kiittää -palkinnon vuonna 2021! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 273 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...