Andy Mulligan: Roskaa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Roskaa on hurja tarina kolmesta 14-vuotiaasta pojasta, Raphaelista, Gardosta ja Ratista, jotka elävät jättimäisellä kaatopaikalla. Poikakolmikko elää oudossa ja sattumanvaraisessa maailmassa. He asuvat ja ansaitsevat toimeentulonsa poimimalla roskia esimerkiksi erilaisia muoveja, käyttötavaraa, vaateriepuja ja myymällä ne eteenpäin muutamalla lantilla saadakseen edes vähän ruokaa. Kaikki kierrätyskelpoinen kierrätetään esimerkillisesti.

Elämä kaatopaikalla on rankkaa kaikin tavoin. Unelma voi olla vaikka kana-ateria ja keitettyä riisiä. Sitäkin on todella harvoin tarjolla. Koulussakin pitäisi käydä, mutta kuka silloin hankkisi toimeentulon perheelle ja heille itselleen. Pojat ovat täysin oppineita kaatopaikan ammattilaisia. He tietävät mitä etsiä ja mistä, missä ovat parhaat jätteet, miten ne kaivetaan esiin ja kuinka pelastutaan roskavyöryltä. Rat on ainoa, joka on kotoisin muualta ja hänellä on selkeä päämäärä: hän aikoo ansaita rahat matkaan kauas pois ja ryhtyä kalastajaksi, ostaa oman veneen sekä ansaita elantonsa oikealla työllä.

Eräänä päivänä he löytävät jotakin. Nahkalaukun, joka mullistaa koko heidän elämänsä. Sitä etsivät myös poliisit – kovalla kädellä. Tapahtumamaata ei suoraan kerrota ja ehkä sitä ei ole olemassakaan. Esikuvana on kuitenkin oikea kaatopaikka Manilassa. Korruptio, poliisin harjoittama väkivalta, lahjonta ja muu mielivalta on kovaa ja häikäilemätöntä. Tästä alkaa painajaismainen ajojahti, jossa pojat saavat käyttää kaiken nokkeluutensa selvitäkseen ylipäätään hengissä!

Pojat pyrkivät kuitenkin tekemään oikein, mutta miten? Nuorisokirja, joka sopii yhtä hyvin aikuisille! Hyvä vaihtoehto ainakin yhdeksi illaksi, ajattelunaihetta jokaiselle useammastakin yhteiskunnallisesta asiasta, vaikka todellisesta köyhyydestä, ekologiasta, globalisaatiosta, diktatuurista… Toki kirjassa on kaiken keskellä myös omat hauskat veijarinomaiset piirteensä sekä eräänä johtavana teemana myös ehdoton lojaalisuus toisia kohtaan. Suosittelen sekä nuorille että aikuisille.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...