Kai Sadinmaa: 10 käskyä kirkolle

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kai Sadinmaa on helsinkiläinen vuonna 1964 syntynyt pappi, joka on kirjoittanut hyvin provokatorisen kirjan kirkosta ja kristinuskosta. Kirja on jaoteltu kymmeneksi käskyksi, mutta Sadinmaan käskyt ovat hyvin erilaisia kuin ne, jotka tunnemme Mooseksen laista ja Martti Lutherin katekismuksesta: 1. Älä valehtele Jeesuksesta. 2. Lopeta jäsenten kosiskelu. 3. Julista poliittista evankeliumia. 4. Lopeta sijoitusbisnes. 5. Lopeta rikkaiden suosiminen. 6. Älä kumarra valtaa. 7. Luovu tekopyhyydestä. 8. Luovu messusta ja muusta magiasta. 9. Anna homon rakastaa. 10. Älä tee Raamatusta Jumalaa.

Sadinmaa katsoo, että luterilainen kirkko on unohtanut täysin Jeesuksen opit ja siirtynyt valtaapitävien, rikkaiden ja muiden maan mahtavien rinnalle. Tässä suhteessa vain alkukirkko saa häneltä armoa, muuten koko länsimaisen kirkon historia on sortoa ja mammonan kumartamista. Sadinmaan näkemyksen mukaan evankeliumien Jeesus oli vallankumouksellinen radikaali, joka ei tullut tuomaan maan päälle uutta uskontoa, vaan repimään vanhat. Hän veljeili köyhien, halveksittujen, vammaisten, mielenvikaisten ja prostituoitujen kanssa eikä hänellä ollut ”sijaa, mihin päänsä kallistaisi” ­ toisin sanoen aito Jeesuksen oppi vastusti juuri sellaisia arvoja, joihin hänet on myöhemmin liitetty, eli kotia, uskontoa ja isänmaata.

Sadinmaa ruoskii kirjassaan kovin sanoin naispappeuden ja homoliittojen vastustajia ja muita fundamentalisteja. ”Raamattu on maailman vaarallisin kirja”, hän kirjoittaa ­ ”sen kannessa pitäisi lukea tulipunaisin kirjaimin: varo!” Käsittääkseni Sadinmaa ei kuitenkaan yritä repiä sinänsä alas Raamatun asemaa, mutta syyttää juuri sen fundamentalistisesta tulkinnasta; silloinhan pitäisi hyväksyä Vanhan testamentin yletön väkivalta, orjuus ja Uuden testamentin antisemitismi sekä naisten ja lasten sortaminen.

10 käskyä kirkolle on joka tapauksessa mielestäni hyvin virkistävä kirja, vaikkei aivan kaikesta olisikaan samaa mieltä kirjailijan kanssa. Kyllähän luterilaisen kirkon jatkuvasti vähenevä jäsenmäärä antaa ymmärtää, että kritiikille on sijansa.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Tuija

Olen Tuija ja olen suhtautunut intohimoisesti kirjoihin ja lukemiseen jo yli 50 vuoden ajan. Myös työni on kirjojen parissa puurtamista, sillä toimin tietopalveluneuvojana Tampereen yliopiston kirjastossa. Luen mieluiten kaikkea laatukirjallisuutta dekkareita ja tyttökirjoja unohtamatta. Kaikki vinkit »

3 kommenttia

  1. Lukeeko täällä joku minun kirjalistaani? Taas arvostelu kirjasta, joka odottaa vuoroaan luettavat -pinossa. 😉

  2. Minäkin luin muutama viikko sitten ja mietin, miten vinkkaisin. Hyvä, että Tuija ehti asialle. Tämä on hyviä ja tärkeitä ajatuksia sisältävä kirja, jonka lukemista ei-kristitynkin kannattaa harkita.

  3. Lukemisen arvoinen ja ajatuksia herättävä kirja, suosittelen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...