Mikael Gylling, Stéphane Rosse ja Teppo Sillantaus: 100% Naisen kanssa

Osta kirja itsellesi

Parisuhde on se moottoriöljy, jonka voimalla viihdekirjallisuus, televisiosarjat ja elokuvat pyörivät vuosikymmenestä toiseen.Vuosina 1995-2008 ilmestynyt Naisen kanssa -sarjakuva toi oman lisänsä tuohon loputtomaan ihmissuhteita käsittelevään aineistoon.  Sarjakuva-albumi 100% Naisen kanssa sisältää neljäkymmentäkuusi strippiä, jotka on alunperin julkaistu Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä. 

Kolmikon Rosse-Sillantaus-Gylling sarjakuvan ideana on tehdä tieteellistä tutkimusta elämästä naisen kanssa. Sarjakuvassa pyritään vastaamaan seuraaviin kysymyksiin:  Miten nainen ajattelee ? Kuinka voi oppia lukemaan naisen toiveita ja odotuksia ? Miten miehen tulisi käyttäytyä naisen seurassa?

Sillantauksen ja Gyllingin tekstit  ovat aina tiukan asiallisia. Sävy ei silti ole kyyninen tai ilkeä. Ennemminkin tekstiosuuksia voisi luonnehtia oivaltaviksi  ja toteaviksi. Sarjan huumori  ei kuitenkaan synny pelkästä kirjallisen ilmaisun jäykkyydestä vaan tavasta, jolla asiallisuus yhdistyy absurdiin kuvitukseen. Esimerkiksi kun miestä kehotetaan olemaan naisten ystävien seurassa mielenkiintoinen ja vaarallinen, kuvassa näkyy Tyrannosaurus Rex runnomassa päivällispöytiä.

Ilman kuvien ja tekstin synnyttämää kontrastia sarjakuvassa tuskin  olisi mitään kiinnostavaa. Erityisesti taitava kuvitus ansaitsee kiitoksen. Rosse pystyy yhdistämään  selkeän ja  realistisen piirustustyylin surrealistisiin aineksiin. Hänen kädenjälkensä muistuttaa paljon 1950-luvun mainosgrafiikkaa ja vanhoja amerikkalaisia seikkailusarjakuvia kuten Taika-Jimiä. Piirrosten tyylikkyys ja vanhanaikainen tunnelma ovat varmasti osasyy sarjan suureen suosioon.

Kolmetoista vuoden ajan julkaistusta sarjakuvasta on ilmestynyt tähän mennessä useampikin kokoelma.  Henkilökohtaisesti ajattelen, että sarja menetti parhaimman teränsä jo 90-luvun loppupuolella.  Hauskasti aikakausilehden muotoon koottua sarjakuva-albumia 100% Naisen kanssa voi silti suositella kaikille  parisuhdehuumorin ystäville ja keittiöpsykologeille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...