Tiedämme hyvin, että uusien laitteiden hankkiminen lämmittää suunnilleen yhtä paljon kuin pissa housussa pakkasella. Tiedämme myös, että viileämpi sisäilma tekee kehollemme hyvää. Tiedämme senkin, että strassaavien lomalentojen sijaan rauhoittuisimme ja palautuisimme paremmin lähiluonnossa. Mitä jos vähäpäästöinen ja ilmastoystävällinen arki ei olekaan luopumista ja kurjistamista vaan itsekästä oman edun tavoittelua? Oman henkilökohtaisen hyvinvoinnin maksimointia.
Leo Stranius on yksi näkyvimmistä kotimaiseen ilmastokeskusteluun osallistuvista vaikuttajista, joka myös tekee ilmastotekoja omassa ja perheensä arjessa. Kahden tonnin vuotuisen hiilijalanjäljen saavuttaminen on vaatinut häneltä monia muutoksia omiin kulutustottumuksiin (joista monia Stranius esittelee muistelmissaan Ekoistin muistelmat) ja näistä omakohtaisista kokemuksista kumpuaa myös 1,5 astetta parempi arki : miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi, jonka ilmeinen päätarkoitus on näyttää, että hiilijalanjäljen pienentäminen ilmaston näkökulmasta riittävälle tasolle on mahdollista ja se on mahdollista keinoilla, jotka lisäävät onnellisuutta.
Stranius keskittyy kirjassaan ilmastosankarin työkalupakkiin, johon hän on luonnostellut 10 eri osa-aluetta, joiden avulla jokainen pystyy siirtymään lähemmäs ilmaston näkökulmasta kestävän kulutuksen rajaa. Tärkeimmät näistä osa-alueista ovat asuminen, liikkuminen, ruoka sekä erilaisten tuotteiden ja palveluiden kuluttaminen yksilön arjessa. Stranius käy kattavasti läpi jokaisen osa-alueen ja antaa vinkkejä siitä, millaisia muutoksia kukin voi näihin osa-alueisiin omassa elämässään tehdä. Muutokset ovat samoja, joita hän on itsekin tehnyt omassa elämässään eli muun muassa vegaaniruokavalioon siirtyminen, kerrostaloasuminen maltillisissa asuinneliöissä kaupungissa sähkönkulutus minimoiden, ympärivuotinen pyöräily ja lomamatkojen tekeminen kotimaassa julkisilla kulkuvälineillä.
Nämä kaikki ovat suuntia, joihin yhä useamman on välttämätöntä siirtyä saavuttaaksemme ilmastonmuutoksen hillitsemiseen tarvittavan kulutuksen tason, mutta keinot tuntuvat varmasti monesta silti todella rajuilta. 1,5 astetta parempi arki onkin teos, joka todennäköisesti jakaa lukijoidensa mielipiteet voimakkaasti. Lukijat, jotka ovat pitkällä oman kulutuskäyttäytymisensä muuttamisessa ilmastoystävälliseksi, varmasti voimaantuvat kirjaa lukiessaan. Kulutustottumusten muutoksen alkupäässä olevat lukijat saattavat kavahtaa äärimmäisiltä tuntuvia muutoksia, eivätkä ehkä tavoita ajatusta siitä, miten muutokset lopulta johtavat kasvavaan onneen.