Marko Juntunen ja Riadh Muthana: Abu Ghraib – Varissuo

Osta kirja itsellesi

Tositarina irakilaismiehen matkasta Saddamin selleistä Suomeen. Tutkija Marko Juntunen on koostanut sen yhdessä Riadh Muthanan kanssa.

Riadh (s. 1961) oli nuoruusiässä, kun baathpuolue ja Saddam Hussein perusti diktatuurinsa. Vähitellen puolueen kätyrit soluttautuivat kaikkialle, urheilu- ja opiskelijajärjestöistä tuli tiedustelupoliisin alaosastoja, kehenkään ei voinut luottaa, ja pidätykset ja julkiset teloitukset olivat arkipäivää. 80-luvulla Irak vielä ryhtyi sotaan Irania vastaan. Riadh liittyi armeijaan, koska näki sen mahdollisuutena paeta maasta.

Toisin kävi: sotilaskarkuri ilmiannettiin, pidätettiin ja tuomittiin kuolemaan. Lähtölaskenta Abu Ghraibin kuolemansiivessä kesti kauan, ja sen päätteeksi tuomio muutettiin elinkautiseksi. Kuulustelut, kidutukset ja ahtaiden sellien epäinhimilliset olot jatkuivat kaikkiaan kahdeksan vuotta. Riadhin vapauduttua ja perustettua perheen syntyi päätös paeta maasta. Lahjuksilla hankituilla passeilla päästiin Jordanian kautta Syyriaan ja kiintiöpakolaisina Suomeen.

Kirja on jännittävää mutta raskasta luettavaa. Se valaisee pakolaisuuden ja myös Irakin nykytilanteen taustaa. Kuvaliitteessä hätkähdyttää Turussa otettu kuva. Riadh katsoo uutista Saddamin lähipiirin oikeudenkäynnistä, jossa muuan tuomari saa hirttotuomion – sama tuomari, joka oli langettanut Riadhin kuolemantuomion 1985.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...