Rakkaudetonta maailmaa vastaan

Susan Abulhawa: Rakkaudetonta maailmaa vastaan

Voimakas, kaunis ja silmät avaava romaani palestiinalaisten kamppailusta. Nahrin elämä alkoi Kuwaitista, johon hänen äitinsä asettui paettuaan Palestiinasta. Tästä alkoi hänen elämänmittainen kamppailunsa löytää kotinsa ja tuntea olevansa kiinnittynyt johonkin tai johonkuhun tässä maailmassa. Nahrin nuoruudessa raha on tiukassa ja veljen yli... Lue koko vinkki »
Suurisydämisin valtiatar : Runoja jumalatar Inannalle

Enheduanna: Suurisydämisin valtiatar : Runoja jumalatar Inannalle

Enheduanna, ylipapitar, runoilija ja maailman ensimmäinen nimeltä tunnettu kirjailija, eli yli 4200 vuotta sitten Mesopotamiassa Urin kaupungissa, nykyisen Irakin alueella. Hänen taustansa on sikäli mielenkiintoinen, että hänet oli vihitty kuunjumala Nannan papittareksi, mutta hänen runonsa sen sijaan ylistävät ja nostavat jumalatar Inannan kaikkie... Lue koko vinkki »
Kelloja ja vieraita

Hassan Blasim: Kelloja ja vieraita

Hassan Blasim tarjoaa tuoreimmassa kirjassaan kaksi pienoisnovellia. Eliaksen seikkailut Isis-maassa kertoo nimensä mukaisesti Eliaksesta, jonka Isis on kaapannut joukkoihinsa. Nuorukainen työskentelee kokin apulaisena Isisin päämajassa Mosulissa. Päämaja sijaitsee vanhassa dominikaanien kirkossa – koska Yhdysvallat ei halua tehdä iskuja kirkkoi... Lue koko vinkki »
Kahden virran maa

Emil Anton: Kahden virran maa

Sumerilaisten merkitystä maailmanhistoriassa on vaikea yliarvioida. Akkadilaiset, assyrialaiset ja babylonialaiset omaksuivat sumerilaisen sivistyksen ja välittivät sitä eteenpäin vuosisadasta toiseen. Silloinkin, kun sumerin kieli puhuttuna kielenä kuoli, sitä opeteltiin ja käytettiin uskonnon ja tieteen kielenä, ikään kuin muinaisen Mesopotamian ... Lue koko vinkki »
Black Wave

Kim Ghattas: Black Wave

Mitä ihmettä meille oikein tapahtui? Tällä kysymyksellä libanonilainen Kim Ghattas aloittaa kirjansa Black Wave: Saudi Arabia, Iran, and the Forty-Year Rivalry That Unraveled Culture, Religion, and Collective Memory in the Middle East. Kirja käsittelee Lähi-Idän kaaottista lähihistoriaa ja uskonnollisen extremismin nousua. Toisin kuin länsimaalaise... Lue koko vinkki »

Kari Lumikero: Uutismies

”Millainen onni minulla on käynyt”, Kari Lumikero toteaa. Lumikero on tunnettu toimittaja, joka on kiertänyt maailmaa raportoidakseen meille uutisista. Hänen elämäkertansa Uutismies on vakavista aiheistaan huolimatta positiivinen ja hyväntuulinen. Kari Lumikero työskenteli radiotoimittajana Ruotsissa viisitoista vuotta, jonka jälkeen hän siirtyi... Lue koko vinkki »

Nina Järvenkylä ja Sami Sojonen: Riivattu maa : Kertomuksia Irakin peloista, uskosta ja toivosta

Sanat 'Irak' ja 'irakilaiset' ovat pakolaiskriisin kautta tulleet suomalaisille yhä tutummiksi, vaan kuinka moni oikeasti tietää maasta tai sen kansalaisista yhtään mitään? Minkälaista on elää maassa, jossa on ollut sotia toisensa perään aina 1980-luvulta viime vuosiin asti? Tällä hetkellä Yhdysvaltain ja Iranin nokittelun välikädessä puristautuvat... Lue koko vinkki »

Hassan Blasim: Allah99

Suomessa asuva irakilaiskirjailija Hassan Blasim kirjoittaa siitä, mistä arabiaksi ei pitäisi kirjoittaa: jumalasta, juopottelusta ja seksistä. Pitkään poissa kotimaastaan asuneen Blasimin suhde oikeastaan kaikkeen tuntuu hankalalta. On kuin hän olisi kaikkialla vieras. Tätä vierauden tunnetta hän käsittelee monin tavoin ja tarinoin. Jopa hänen suh... Lue koko vinkki »
Crusade and Jihad

William R. Polk: Crusade and Jihad : The Thousand-Year War Between the Muslim World and the Global North

Olin käymässä Akateemisessa kirjakaupassa, joka on aina vaarallinen paikka viettää aikaansa, kun törmäsin tämän William R. Polkin provokatiivisesti otsikoituun kirjaan. Tartuin kirjaan, koska otsikko vaikutti noudattavan äärioikeistolaisten eurabiafantasioita, mutta eihän Akateeminen kirjakauppa sellaista roskaa laita esiteltäväksi hyllyihinsä? ... Lue koko vinkki »

Brigitte Findakly ja Lewis Trondheim: Poppies of Iraq

Brigitte Findaklyn suku kuuluu ihmisryhmään, josta harvemmin tulee luettua, kristittyihin arabeihin. Suku on vuosisatoja asunut alueella, joka nykyään tunnetaan Irakina. Tämä on kuitenkin vain yksi niistä asioista, jotka muuttuvat muistelmien edetessä aina 1950-luvulta nykypäivään. Poppies of Iraq on ensisilmäyksellä varsin kevyellä otteella teh... Lue koko vinkki »

Sarah Glidden: Rolling Blackouts : Dispatches from Turkey, Syria and Iraq

Vuonna 2010 sarjakuvantekijä Sarah Glidden seurasi journalistiystäviään Lähi-itään tarkoituksena raportoida sekä paikallisten ihmisten tarinoita että miten journalismia ylipäätään tehdään. Matkalla tehdyistä keskusteluista ja haastatteluista syntyi kenties paras sarjakuvareportaasi mitä olen koskaan lukenut, ja se ei ole vähän sanottu se. Paikan... Lue koko vinkki »
En palaa takaisin koskaan, luulen

Satu Vasantola: En palaa takaisin koskaan, luulen

Satu Vasantolan esikoisromaani En palaa takaisin koskaan, luulen hurmaa jo nimellään. Eppu Normaali -yhtyeen laulusta osittain lainattu nimi tiivistää hyvin, mistä Vasantolan kirjassa on kyse: lähtemisestä, lähtemättä jättämisestä, sekä paluusta juurille, joita ei loppujen lopuksi kukaan pääse pakoon. Tarinan keskiössä on Susanna, joka on jättän... Lue koko vinkki »
Uusi islamin käsikirja

Jaakko Hämeen-Anttila: Uusi islamin käsikirja

Islamilainen maailma ja islamin erikoispiirteet ovat asioita, joista nykyään olisi syytä olla perillä. Peruskoulussa ei ainakaan 1980- ja 1990-luvulla juuri islamista puhuttu, toki ei ollut erityisesti syytäkään. Tätä nykyä syytä kuitenkin on ja jonkinasteiset perustiedot islamista ja erityisesti Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan islamilaisista valti... Lue koko vinkki »
Taksi Kurdistaniin

Aino Sutinen: Taksi Kurdistaniin : reppumatkasarjakuvia Lähi-idästä

Aino Sutinen matkusti kolme kuukautta Lähi-idässä ja teki matkastaan sarjakuvan. Reitti oli seuraava: Turkki - Syyria - Iran - Azerbaidžan - Irak - Turkki. Sarjakuva koostuu yksittäistä tapahtumista ja kokemuksista eli on periaatteessa enemmän matkapäiväkirjan tyylinen kuin kunnollinen matkakertomus. Olisin viihtynyt tämän kanssa pidempäänkin el... Lue koko vinkki »
Irakin Purkkajeesus

Hassan Blasim: Irakin Purkkajeesus

Hassan Blasimin edellinen kokoelma Vapaudenaukion mielipuoli herätti paljon positiivista pöhinää viime vuonna; kehuttiinpa se täälläkin. En ole vieläkään lukenut, mutta tämä uusi vaikutti ainakin Hannun arvostelun perusteella edeltäjänsä kaltaiselta. Tarjolla on satsi surrealismia irakilaiseen tapaan. Valtaosa novelleista sijoittuu Irakin v... Lue koko vinkki »
Vapaudenaukion mielipuoli

Hassan Blasim: Vapaudenaukion mielipuoli

Irakilaissyntyinen Hassan Blasim on noussut suureen arvostukseen erityisesti Englannissa. Suomalaisittain tämä jopa arvostettua The Independent -lehden Foreign Fiction Prizea tavoitellut kirjailija on harvinaisen kiinnostava tuttavuus, sillä Blasim asuu tällä hetkellä Tampereella Pispalassa. Yhteys Suomeen näkyy muutamassa Vapaudenaukion mielipuole... Lue koko vinkki »

Marko Juntunen ja Riadh Muthana: Abu Ghraib – Varissuo

Tositarina irakilaismiehen matkasta Saddamin selleistä Suomeen. Tutkija Marko Juntunen on koostanut sen yhdessä Riadh Muthanan kanssa. Riadh (s. 1961) oli nuoruusiässä, kun baathpuolue ja Saddam Hussein perusti diktatuurinsa. Vähitellen puolueen kätyrit soluttautuivat kaikkialle, urheilu- ja opiskelijajärjestöistä tuli tiedustelupoliisin alaosas... Lue koko vinkki »

Yasmina Khadra: Bagdadin kutsu

Algerialainen kirjailija Mohamed Moulessehoul on tullut tunnetuksi salanimellä Yasmina Khadra, jolla hän on julkaissut useita käännettyjäkin teoksia. Bagdadin kutsu on niistä ensimmäinen suomennettu. Hän on aiemmin toiminut Algerian armeijassa terrorinvastaisissa tehtävissä. Tämän päivän Irakiin sijoittuva tarina alkaa lopusta. Tapaamme Beirutis... Lue koko vinkki »