Jaakko Hämeen-Anttila: Uusi islamin käsikirja

Uusi islamin käsikirja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Islamilainen maailma ja islamin erikoispiirteet ovat asioita, joista nykyään olisi syytä olla perillä. Peruskoulussa ei ainakaan 1980- ja 1990-luvulla juuri islamista puhuttu, toki ei ollut erityisesti syytäkään.

Tätä nykyä syytä kuitenkin on ja jonkinasteiset perustiedot islamista ja erityisesti Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan islamilaisista valtioista ja niiden historiasta ovat paikallaan.

Jaakko Hämeen-Anttila on suomalainen islamin asiantuntija ja esittelee tässä varsin tiiviissä kirjassa perustiedot islamin uskonnollisista periaatteista, tärkeimmistä opillisista suuntauksista ja kuumimpien muslimimaiden historiasta ja yhteiskunnallisesta tilanteesta.

Pääpaino on selvästi ajankohtaisissa ilmiöissä. Irakista, Iranista, Syyriasta, Turkista ja Egyptistä puhutaan paljon, mutta Aasian muslimivaltiot kuten maailman suurin muslimien keskittymä Indonesia jäävät aivan sivuseikoiksi.

Kirjan luettuasi ymmärrät, mitä eroa šiioilla ja sunneilla on, hahmotat kehityskulkuja Lähi-idän nykytilanteen taustalla ja tiedät, mitä tarkoitetaan sharialla, fatwoilla, imaameilla, ajatollilla, mufteilla ja muilla islamin käsitteillä.

Monissa asioissa mediasta välittyvä kuva ei aivan vastaa todellisuutta. Esimerkiksi Salman Rushdien yhteydessä jäi käsitys, että fatwa on kuolemantuomio, mutta oikeasti fatwa on vain yksittäisen uskonoppineen lainopillinen mielipide jostain asiasta. Suurin osa fatwoista koskee hyvin arkisia kysymyksiä, eikä fatwa sido kaikkia muslimeita. Sitä ei voi kumota, mutta samasta aiheesta voi olla useita ristiriitaisia fatwoja, joista uskova voi valita näkemyksen siltä uskonoppineelta, jota itse pitää arvossa.

Myös islamin tietty hierarkiattomuus yllätti. Kristillisistä kirkoista on tottunut valtahierarkiaan: on pappi, papin yläpuolella piispa, piispan yläpuolella arkkipiispa ja katolisessakin kirkossa oma paaviin ulottuva järjestelmänsä. Islamissa ei ole vastaavaa. Joissain maissa on suurmufteja ja ajatollat ovat toisaalla korkea-arvoisia oppineita, mutta näidenkin kohdalla prosessit ovat vapaamuotoisempia kuin kristinuskon puolella.

Uusi islamin käsikirja on hyvä opas maailmaan, jossa islamilla on aikaisempaa enemmän merkitystä.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 295 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...