Iranian Love Stories

Deloupy ja Jane Deuxard: Iranian Love Stories

Minkälaista on elää ja rakastaa uskonnollisessa diktatuurissa, jossa sukupuo­let on tarkkaan erotettu toisistaan, ja yksilönvapaudet ylipäätään ovat vain kaukainen haave? Iranissa on viime vuosina nähty useita protesteja, onko niillä ollut minkäänlaista vaikutusta? Miten iranilaiset ylipäätään suhtautuvat tulevaisuuteen? Iranilaisten mielipidettä e... Lue koko vinkki »
Bourdainin matkassa

Tom Vitale: Bourdainin matkassa : Ystäväni, pomoni ja sankarini Tony

"No, Tony, olisiko sinulla jotain sanottavaa tästä junamatkasta?"  "Mieluummin pakenisin piikkipeniksellä varustettua vesipuhvelia riisipellolla." Anthony Bourdain oli sanavalmis kokki ja matkailuohjelmien juontaja, joka teki itsemurhan vuonna 2018. Tom Vitale oli Bourdainin juontamien ohjelmien ohjaaja ja tuottaja. Hän oli lisäksi Bourd... Lue koko vinkki »
Tie, totuus ja kuolema

Silvia Hosseini: Tie, totuus ja kuolema

Silvia Hosseinin edellinen esseekokoelma Pölyn ylistys oli sen verran vaikuttavaa tekstiä, että uusi Tie, totuus ja kuolema kiilasi oitis lukulistani kärkeen kirjastosta saavuttuaan. Kolmen suuren teeman ympärille kietoutuvat esseet ovat taas kerran ilo lukea, sen verran notkea sanankäyttäjä Hosseini on. Tie-teemalla aloitetaan matkustamisen ilo... Lue koko vinkki »
Kahden virran maa

Emil Anton: Kahden virran maa

Sumerilaisten merkitystä maailmanhistoriassa on vaikea yliarvioida. Akkadilaiset, assyrialaiset ja babylonialaiset omaksuivat sumerilaisen sivistyksen ja välittivät sitä eteenpäin vuosisadasta toiseen. Silloinkin, kun sumerin kieli puhuttuna kielenä kuoli, sitä opeteltiin ja käytettiin uskonnon ja tieteen kielenä, ikään kuin muinaisen Mesopotamian ... Lue koko vinkki »
Black Wave

Kim Ghattas: Black Wave

Mitä ihmettä meille oikein tapahtui? Tällä kysymyksellä libanonilainen Kim Ghattas aloittaa kirjansa Black Wave: Saudi Arabia, Iran, and the Forty-Year Rivalry That Unraveled Culture, Religion, and Collective Memory in the Middle East. Kirja käsittelee Lähi-Idän kaaottista lähihistoriaa ja uskonnollisen extremismin nousua. Toisin kuin länsimaalaise... Lue koko vinkki »
Aria

Nazanine Hozar: Aria

Iran on mielenkiintoinen maa, johon on kiinnostavaa retkeillä näin kirjallisesti. Maan lähihistoriaa värittää tietysti 1940-luvulta alkanut vallankumousten ketju, jossa šaahi ensin nostettiin valtaan, sitten syrjäytettiin ja sitten nostettiin vastavallankaappauksella valtaan. Lopulta sitten vuoden 1979 vallankumouksessa šaahin länsimielinen, itseva... Lue koko vinkki »
Jakarandapuun lapset

Sahar Delijani: Jakarandapuun lapset

Kauniin kannen sisälle kätkeytyy inhottavia tarinoita, mutta onneksi Jakarandapuun lapset ei ollut ihan niin synkkä kuin olisi voinut olla. Iranin islamilaisen vallankumouksen kauhuissa 1980-luvulla kuitenkin ollaan ja ihmisiä vangitaan ja teloitetaan mielivaltaisesti. Kidutus- ja kärsimyskuvausten sijaan pääpaino on kuitenkin lapsissa. Azar syn... Lue koko vinkki »

Emma Vepsä: Tie Teheraniin : peukalokyydillä Iraniin

Liftaaminen on itselleni ihan vieras kokemus ja siten ennakkoluuloisena olen miettinyt, että se ei varmaan ole hirveän turvallinen matkustusmuoto tai ylipäätään kätevä tapa matkustaa, ainakaan pidempiä matkoja. Eihän sitä voi koskaan tietää saako edes kyytiä ja jos saa, niin minkälaisen hyypiön kyydissä. Tie Teheraniin : peukalokyydillä Iraniin ... Lue koko vinkki »
Kukkien verellä kirjottu

Anita Amirrezvani: Kukkien verellä kirjottu

Kirjan nimetön päähenkilö on maalaistyttö 1600-luvun Persiassa. Elämä kotikylässä järkyttyy, kun kohtalo puuttuu peliin ja tytön isä kuolee. Äiti ja tytär jäävät kahden ja ilman isän työn tulonlähdettä, mahdollisuudet ovat vähissä. Tyttö osaa solmia mattoja, mutta ei auta – apua on saatava. Niinpä äiti ja tytär muuttavat pääkaupunki Isfahaniin, ... Lue koko vinkki »

Stephan Orth: Couchsurfing in Iran : Revealing a Hidden World

Millaista on ihmisten arki islamilaisessa diktatuurissa? Siinä kysymys, johon Stephan Orth lähtee hakemaan vastausta 62 päivän matkallaan, majoittuen reissullaan 22 paikallisen kotona. Moisen matkan järjestäminen ei ole lainkaan niin hankalaa, kuin se varmasti olisi ollut vain joitakin vuosia sitten, onneksi sohvasurffaus on nykyään Iranissakin kov... Lue koko vinkki »
Moottoripyörällä silkkitietä

Rami Syed: Moottoripyörällä silkkitietä : Oulusta Kathmanduun

Moottoripyörällä Intiaan, Pakistaniin – lähtisitkö? Mittauta ensin seikkailukestävyytesi, sillä tarjolla on paitsi huikeita elämyksiä myös vuorenkorkuisia haasteita. Entäpä matkakumppani; kuka on valmis kääntämään jokaisen kiven yhteisen unelman toteuttamiseksi ja pysyy vierelläsi niin myötä- kuin vastamäessäkin? Oululainen Rami Syed kypsytteli suu... Lue koko vinkki »
Olimme kerran

Golnaz Hashemzadeh Bonde: Olimme kerran

”Silloin en tiennyt enkä ymmärtänyt, että mekin kuolimme sinä päivänä. Olimme kaksikymmenvuotiaita, mutta elämämme oli monin tavoin tullut päätökseen. Kaikki myöhemmin tapahtunut – lapsemme syntymä, pako, kaikki minun työvuoroni, kaikki ne tunnit töissä, kaikki – oli vain kömpelöä yritystä korvata se mitä menetimme silloin, sinä päivänä. Meidän oli... Lue koko vinkki »
Uusi islamin käsikirja

Jaakko Hämeen-Anttila: Uusi islamin käsikirja

Islamilainen maailma ja islamin erikoispiirteet ovat asioita, joista nykyään olisi syytä olla perillä. Peruskoulussa ei ainakaan 1980- ja 1990-luvulla juuri islamista puhuttu, toki ei ollut erityisesti syytäkään. Tätä nykyä syytä kuitenkin on ja jonkinasteiset perustiedot islamista ja erityisesti Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan islamilaisista valti... Lue koko vinkki »
Among the Believers

V. S. Naipaul: Among the Believers : An Islamic Journey

V.S. Naipaulin Among the Believers : An Islamic Journey on matkakirja, jossa pyritään haastattelujen avulla avaamaan islamilaista fumdamentalismia. Naipaul kuvaa vierailemiensa maiden poliittista, kulttuurista ja uskonnollista historiaa, samalla pohdiskellen eri oppaiden kanssa, miten islamilainen fundamentalismi nousi ja miksi juuri nyt, modern... Lue koko vinkki »
Lumi

Seita Vuorela (ent. Parkkola): Lumi

Lumi on Seita Vuorelan (1971–2015) viimeiseksi jäänyt romaani. Tulenkantaja-palkinnolla palkittu Vuorela on kirjoittanut aiemmin kirjat Viima (2006), Usva (2009) sekä Karikko (2012). Äkillisesti menehtynyt Vuorela ei ehtinyt kirjoittaa Lumi-romaania loppuun. Kunnian saattaa tarina loppuun sai Vuorelan ystävä Vilja-Tuulia Huotarinen. Tietyllä ... Lue koko vinkki »
Neljän dollarin päivä

Marketta Horn: Neljän dollarin päivä : ekomatka Aasiaan ja Australiaan

Marketta Horn matkasi yksin yli vuoden Aasiassa ja Australiassa. Intiassa vierähti puoli vuotta, jotkin maat olivat vain läpikulkupaikkoja. Tarkoituksena oli vierailla luostareissa meditoimassa ja ekologiseen elämäntapaan liittyvissä paikoissa. Matkan hän teki pintateitse, ei lentokoneella. Samalla oli tarkoitus elää muutenkin ekologisesti ja minim... Lue koko vinkki »
Taksi Kurdistaniin

Aino Sutinen: Taksi Kurdistaniin : reppumatkasarjakuvia Lähi-idästä

Aino Sutinen matkusti kolme kuukautta Lähi-idässä ja teki matkastaan sarjakuvan. Reitti oli seuraava: Turkki - Syyria - Iran - Azerbaidžan - Irak - Turkki. Sarjakuva koostuu yksittäistä tapahtumista ja kokemuksista eli on periaatteessa enemmän matkapäiväkirjan tyylinen kuin kunnollinen matkakertomus. Olisin viihtynyt tämän kanssa pidempäänkin el... Lue koko vinkki »