Fariba Nawa: Oopiumin maa : Erään naisen matka lapsimorsianten ja huumekeisareiden Afganistaniin

Osta kirja itsellesi

Afganistanin sota tuhosi aikanaan lukemattomia elämiä ja aiheutti myös valtaisan pakolaisaallon, joka pisti peräti kuusi miljoonaa ihmistä liikkeelle. Myös nuoren Fariba Nawan elämä mullistui neuvostojoukkojen vallattua hänen kotialueensa Heratin vuonna 1982, ja aukaisi uuden elämän pakolaisena Yhdysvalloissa.

Siitä huolimatta että Nawan uusi elämä on menestys, ei menneisyys jätä häntäkään rauhaan. Muistoissa kukkivat lapsuuden hedelmäpuutarhat ja rakkaat muistot ennen kaiken tuhoa. Sodasta kummunnut tarve ymmärtää ihmiselämän äärimmäisyyksiä saa Nawan valitsemaan sotakirjeenvaihtajan uran, ja ajaa hänet Afganistaniin etsimään totuutta sirpaloituneesta ja huumekaupan tuhoamasta maasta.

Ei ole vähättelyä sanoa, että huumeet monella tavalla määrittelevät Afganistanin nykyistä todellisuutta. Maa on maailman suurin oopiumin tuottaja ja se näkyy yhteiskunnan jokaisella portaalla. Nawa tutustuu matkoillaan korruptoituneihin viranomaisiin, jotka hyötyvät systeemistä kuin myös rehellisiin poliiseihin, jotka pyrkivät tekemään parhaansa mahdottoman edessä, usein omalla kustannuksellaan.

Riipaisevimpia kohtaloita ovat kuitenkin he, joilla ei ole mitään vaihtoehtoja. Lapsimorsiamia, jotka on myyty huumevelkojen kattamiseksi ja vanhoja leskiä, jotka harjoittavat oopiumviljelyä, kun muita mahdollisuuksia perheen elättämiseen ei enää ole.

Kirjan monet ihmiskohtalot tuovat Afganistanin todellisuuden lukijaa lähelle, niin kuin hyvän reportaasikirjan tulisikin tehdä. Nawa kirjoittaa myös alueen lähihistoriasta asiantuntevasti ja lähdeluettelo on kattava, joten kirja on erinomainen ensisukellus maasta kiinnostuneille. Se mikä todella erottaa kirjan edukseen on kuitenkin Nawan henkilökohtainen suhde maahan.

Nawa pystyy liikkumaan ja puhumaan maassa kuin paikallinen, minkä ansiosta kirjassa päästään vierailemaan yksityiskoteihin tavalla, joka olisi varmasti hankalaa kulttuurin ulkopuoliselle. Toisaalta Nawan sukupuoli tuo toki omat ongelmansa vanhoillisessa maassa, eikä uhkaaviltakaan tilanteilta vältytä.

Kirja on erittäin mielenkiintoinen katsaus maahan joka on varmasti useimmille suomalaisille suhteellisen tuntematon. Vahvat suositukset!

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka käyttää vapaa-aikansa mieluusti kirjojen parissa. Sarjakuvat ovat sydäntä lähellä, mutta lukulistalle pääsee säännöllisesti myös tietokirjallisuus, erityisesti muistelmat ja elämäkerrat herättävät kiinnostusta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...