Sahar Delijani: Jakarandapuun lapset

Jakarandapuun lapset

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kauniin kannen sisälle kätkeytyy inhottavia tarinoita, mutta onneksi Jakarandapuun lapset ei ollut ihan niin synkkä kuin olisi voinut olla. Iranin islamilaisen vallankumouksen kauhuissa 1980-luvulla kuitenkin ollaan ja ihmisiä vangitaan ja teloitetaan mielivaltaisesti. Kidutus- ja kärsimyskuvausten sijaan pääpaino on kuitenkin lapsissa.

Azar synnyttää tyttärensä vankilassa. Neda-lapsesta tulee sellin naisten lemmikki, mutta kuinka kauan Azar saa lapsensa pitää, ennen kuin tämä otetaan pois? Pieni Omid taas jätetään jälkeen, kun äiti ja isä viedään vankilaan. Lapseton Leila ottaa sisartensa lapset Omidin, Saran ja Forughin hoitaakseen, kun lasten äidit ovat vankilassa. Amir taas viedään vankilaan ennen hänen tyttärensä syntymää – saako hän lainkaan nähdä lastaan ja mitä lapsi saa tietää isästään?

Irakin ja Iranin välisen sodan loppuvaiheissa Iranissa teloitettiin ja joukkohaudattiin poliittisia vankeja, oman maan kansalaisia, tuhansittain. Määräksi arvioidaan alimmillaan 4 000, ylimmillään jopa 12 000. Tarkkaa lukumäärää ei tiedä kukaan. Jakarandapuun lapset puhuu näiden kuolleiden puolesta. Delijanin omat vanhemmat olivat vähällä päätyä tähän lukuun mukaan, mutta vapautuivat vankilasta ennen teloitusten alkamista. Delijanin sedällä ei tällaista onnea ollut.

Iran on monimuotoinen maa, jossa on uskonkiihkoilijoiden ja muiden vaarallisten sekopäiden takana tavallisia ihmisiä tavallisine elämineen. Niitäkin ääniä on hyvä kuulla. Jakarandapuun lapset kuvaa 1980-luvun tapahtumia ja niiden vaikutuksia tähän päivään toiveikkaalla tavalla.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...