Yasmina Khadra: Bagdadin kutsu

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Algerialainen kirjailija Mohamed Moulessehoul on tullut tunnetuksi salanimellä Yasmina Khadra, jolla hän on julkaissut useita käännettyjäkin teoksia. Bagdadin kutsu on niistä ensimmäinen suomennettu. Hän on aiemmin toiminut Algerian armeijassa terrorinvastaisissa tehtävissä.

Tämän päivän Irakiin sijoittuva tarina alkaa lopusta. Tapaamme Beirutissa, Libanonissa nuorenmiehen, joka ei juo, ei polta, ei lähde naisiin, kunnioittaa arabikulttuurin tapaan vanhempiaan – ja on Beirutissa sellaista tehtävää varten, jonka rinnalla syyskuun 11. päivä oli lastenleikkiä.

Tarina palaa ajassa taaksepäin. Irakissa Kafr Karamissa, pienessä maaseutukylässä, on tiivis beduiinisukuyhteisö, johon kirjan minäkertoja kuuluu. Sotatilan alettua ja Saddamin tultua pidätetyksi alkavat amerikkalaisten väkivaltaiset ja nöyryyttävät teot rauhallisessa kylässäkin. Nuorukainen tuntee velvollisuudekseen lähteä Bagdadiin ja vastarintaliikkeeseen. Vaikka hän enemmän ajelehtii kuin hakeutuu terrorin piiriin, hänet huomataan ja hän saa Tehtävän.

Islaminuskoisen maailman terroritekoihin yhdistetään yleensä uskonto ja kiihkeä fundamentalismi. Yllättävästi tässä kirjassa ei juurikaan kuvata uskonnon harjoittamista ja pidetään vain vähän fundamentalistista palopuhetta. Ylipäätään kirjassa ei selitetä, vaan kerrotaan. Ajankohtainen, hyvin kirjoitettu teos, joka fiktion keinoin valottaa faktoja. Sodanvastaisia kirjoja on paljon, mutta ei liikaa.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...