Yasmina Khadra: Osattomien Olympos

Osattomien Olympos

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Joutomaalla armottoman kaupungin ulkopuolella elelee vapaiden miesten heimo. Kaatopaikan väki ei kaupunkiin takaisin kaipaa, sillä he ovat oman onnensa seppiä, kohtalonsa arkkitehtejä, jotka elävät ilman yhteiskunnan velvoitteita ja vastuuta. Heikkolahjainen Juniori on silmäpuoli Achin suojatti, jolle Ach kertoo yleviä tarinoita heidän vapaudestaan. Mutta kun joutomaalle ilmaantuu jostain alkuaikojen ihminen, myyttinen Ben Adam, joka ravistelee miehiä horroksestaan, on Juniorinkin aika yrittää omilleen. Osattomien Olympos on kaunis aikuisten satu syrjäytyneistä, joiden elämä on kiinni pienessä kaatopaikkayhdyskunnassa.

Kirjailijanimeä Yasmina Khadra käyttävä algerialaissyntyinen Mohamed Moulessehoul on luonut hienon allegorian pysähtyneisyydelle ja kohtaloon alistumiselle. Joutomaan väki ei haaveile paremmasta, vaan tyytyy päämäärättömään, kuolleeseen elämänrytmiinsä. Vaikka Khadran kieli on kepeää ja lämpimän humoristista (mistä suuri kiitos kuuluu varmasti myös erinomaista jälkeä tehneelle kääntäjä Lotta Toivaselle), on mukana syvempikin sanoma. Ihmisen on pyrittävä eteenpäin tai hän ei ole ihminen lainkaan.

Aiemmin lukemastani synkästä ja väkivaltaisesta Attentaatista poiketen Osattomien Olympos on jopa hauska ja kaikkiaan sangen viihdyttävä romaani. Khadran tekstissä on hyvä imu, ja viimeistään puolen välin jälkeen, kun tarinan todellinen pääjuoni alkaa paljastua, kirja on lähes ahmaistava loppuun. Valmiita vastauksia Khadra ei tarjoa. Yksinkertaisissakin kysymyksissä on monta puolta. Tätä kannattaa suositella!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...