Manuel Scorza: Agapito Roblesin kirjava viitta

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Yanacochan seutua hallitsee tuomari Montenegro, jonka määräyksestä aika on pysähtynyt. Joetkaan eivät enää virtaa ja juhlapyhiä järjestetään silloin, kun tuomarille sattuu sopimaan. Lautamies Agapito Robles — erikoinen hahmo sokean rouva Añadan kutomissa kirkkaissa ponchoissa, jotka ennustavat tulevaisuutta — alkaa agitoida intiaaniyhteisöä mielivaltaista suurtilallista vastaan. Heti Agapito Roblesin kirjavan viitan avattuaan huomaa, että perulaiskirjailija Manuel Scorza ei operoikaan aivan tavallisien aiheiden parissa.

1970-luvulla Scorza kirjoitti viiden romaanin sarjan, joka tunnetaan nimellä “La Guerra Silenciosa” (Hiljainen sota). Sarjassa tutkitaan sosialistiseen sävyyn perulaisten intiaanien taistelua sortovaltaa vastaan. Maagisia ja myyttisiä elementtejä vilisevillä kirjoilla on vankka asema latinalaisen Amerikan kirjallisuuskaanonissa. Scorzaa on käännetty myös yli 40 kielelle. Agapito Roblesin kirjava viitta on tämän romaanisarjan neljäs kirja (ja kolmas suomennettu). Muiden osien tunteminen ei ole välttämätöntä tästä teoksesta nauttiakseen.

Sillä nautittavaksi Agapito Roblesin kirjava viitta todella on tarkoitettu. Vallankin teoksen alkupuolella Scorza luo huimia fantasioita niin sortajien kuin sorrettujenkin näkökulmista. Täysin surrealistisessa kohkauksessa juostaan milloin vankiloissa, milloin naisten perässä. Erityisen herkullista hupia Scorza kaivaa kaupungin kauneimman huoran, Maca Albornozin, ympäriltä. Loukattujen aviovaimojen komitean jäsenten kielenkäyttö saa korvat punoittamaan ja silmät vuotamaan. Matti Rossin käännös on kaikessa suorasukaisuudessaan ja alatyylisissä törkeilyissään kerrassaan maukasta luettavaa.

Vaikka loppua kohti kirja muuttuukin yhä enemmän vasemmistolaiseksi työkansan glorifioinniksi, ei se lopputulosta juurikaan heikennä. Manuel Scorza oli itselleni miellyttävä yllätyslöytö. Ehkä teemme tuttavuutta vielä toistekin? Suosittelen joka tapauksessa tutustumaan, jos genre lainkaan kiehtoo.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 275 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...