Alison Bechdel: Äideistä parhain : koominen draama

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Sarjakuvataiteilija Alison Bechdel on ottanut sarjakuvaromaaninsa aiheeksi yhden vaikeimmista: äitinsä. Miksi äiti on sellainen kuin on? Mikä määrittää vanhemmuutta? Miten hän voisi käsitellä omaa suhdettaan äitiinsä?

Loppujen lopuksi Alison Bechdelin Äideistä parhain ei niinkään kerro Bechdelin äidistä, vaan oikeastaan ennemminkin Bechdelistä itsestään. Hän tutkii omaa suhdettaan äitiinsä lähes pakkomielteisen psykoanalyysin avulla. Mutta mitä hän oppii itsestään tai läheisistään vuosikymmenten terapiaistuntojen aikana? Löytääkö hän lopulta jotain?

Lukukokemuksena Äideistä parhain on melko raskas. Lainaukset teoreetikoilta, erityisesti Donald W. Winnicottilta ja Adrienne Richiltä sekä kaunokirjallinen materiaali Virginia Woolfin Majakasta, kattavat suuren osan koko teoksesta. Bechdel peilaa omaa suhdettaan vanhempiinsa sekä itseensä teoreetikkojen kautta.

Kuvittajana Bechdel on kiistatta taitava ja muutenkin pelkkä teoksen tausta-aineiston haaliminen on ollut valtava työ. Omaan kirjalliseen makuuni Äideistä parhain ei ehkäpä ihan täysillä kuitenkaan kolahtanut, koska psykoanalyysi ja psykoterapia aihepiireinä ovat minulle varsin vieraita. Mutta kannattaa silti tutustua!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 274 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...