Jaana Lehtiö: Älä aivan vielä

Älä aivan vielä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Turusta porvoolaistunut opettaja ja rikoskirjailija Jaana Lehtiö on osoittautunut varsin tuotteliaaksi; hän on viime vuodet melkein onnistunut pitämään kirja vuodessa -tahtia: Joka viisautta rakastaa (2013), Uutta auringon alla (2014) sekä Kolmas oli ensimmäinen (2015). Tämähän ei tietenkään ole mikään itsetarkoitus sen rinnalla, että julkaistujen teosten taso nousisi kirja kirjalta, mutta ei Lehtiö ole onneksi tässäkään suhteessa aivan osattomaksi jäänyt.

Komisario Juha Muhosella on nyt elämässään monta pienempää ja isompaa kipukohtaa: ensinnäkin hän on päättänyt tehdä jotain pullaisalle olemuk­selleen ja yrittää nyt viettää herkutonta toukokuuta. Runebergintortut kyllä kovasti houkuttelevat, mutta ilmeisesti tulosta on päässyt syntymään, kun hän joutuu tuon tuostakin kyllästymiseen asti kohentelemaan housujaan. Rakas avovaimo Ellen on lähtenyt peräti kahdeksi viikoksi tyttöjen etelän­matkalle. Hankalinta on kuitenkin se, että vakipomo Eric on jäänyt vuorottelu­vapaalle, eikä hänen sijaisekseen tullut Sirkku juurikaan arvosta Muhosta, vaan määrää tämän ryhmän tutkimaan Porvoon hautausmaalla tapahtuneita tihutöitä, varkauksia ja ilkivaltoja.

Mutta vähitellen alkaa tapahtua, ja hautojen tilpehöörinäpistykset vaihtuvat paljon vakavampiin rikokoksiin. Löytyy ruumiita, tapahtuu outoja ja väki­valtaisia yhteenottoja. Ja eikös Muhosen vanha tuttu, rikostapauksissa innokkaasti hääräävä eläkkeellä oleva opettaja Hilkka Alitupakin ole taas kuvioissa mukana, tällä kertaa tavallistakin kiinteämmin.

Totuuden nimessä on myönnettävä, että Lehtiön helmasynti, kaiken mahdollisen ja mahdottoman sijoittaminen yhteen kirjaan, on tämänkin romaanin suurin heikkous. Tapahtumien epäuskottavuus olisi kovasti vähentynyt, jos joku mafian yhteenotoista Porvoon rauhallisella hautaus­maalla olisi jätetty pois, eikä rikosjuonikaan olisi siitä vielä pahemmin kärsinyt. Mutta toisaalta kirjailijan paras taito eli henkilöhahmojen kuvaaminen on aina vain edistynyt: Lehtiö onnistuu huomattavan hyvin esimerkiksi sivu­henkilöi­densä hahmottelussa; tässä kirjassa on mukana oikein taitavasti kuvattuja eksentrisiä vanhuksia.

Muutamista heikkouksista huolimatta luen oikein mielelläni Lehtiön dekkareita, joten toivottavasti sarja Muhosen tutkimuksista jatkuu.

Tuija

Olen Tuija ja kirjat ovat kuuluneet olennaisesti elämääni jo yli 50 vuoden ajan. Työurakin sijoittui kirjastoihin, joten lapsuuden haave kirjojen ympäröimästä elämästä on toteutunut. Rakastan laatukirjallisuutta, tyttökirjoja ja hyviä dekkareita. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 305 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...