Bret Easton Ellis: Amerikan Psyko

Amerikan psyko

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kulttikirja Amerikan Psykoa ei ole aikaisemmin vinkattu, mutta ei se mikään mukava lukukokemus olekaan. Amerikan Psyko kertoo Patrick Batemanista, hyvin toimeentulevasta New Yorkin jupista joka vapaa-ajallaan tappaa ja murhaa mitä sattuu eteen tulemaan.

Kirjan julkaisusta on melkein 30 vuotta ja pelottavinta kirjassa on sen ajankohtaisuus. Rikkaat ovat todella rikkaita ja köyhät todella köyhiä. Elämän tärkeimpiä asioita ovat pukeutuminen oikein ja syöminen oikeissa eli trendikkäimmissä paikoissa. Kaikki ovat niin samanlaisia että nimet ja seuralaiset menevät sekaisin. Laitapuolenkulkijoita saa kiusata koska etuoikeutettujen elämä on arvokkaampaa. Elämän oikeat stressin aiheuttajat ovat designervaatteiden alennusmyynnin missaminen tai jos jollakulla on tyylikkäämpi käyntikortti. Murhaaminen on vain harrastus, koska muuten jokainen päivä on kiduttava sarja samanlaisuutta.

Amerikan Psyko on täydellisen nihilistinen ja siksi todella epämiellyttävä kirja. Jotkut ovat etuoikeutettuja eikä sitä kyseenalaisteta – Donald Trump on idoli. Bret Easton Ellis näyttää minkälainen on täysin empatiakyvytön ihminen ja millainen on rikkaita varten tehty maailma. On pelottavaa kuinka tällainen kirja on syntynyt, mutta kuinka kaukana tämä on todellisuudesta?

Mieletön ja älytön väkivalta ovat ne asiat, joiden vuoksi kirjaa joko vihataan tai rakastetaan. Amerikan Psyko on mieltä kiduttava kirja. Ei kuitenkaan ole vaikea ymmärtää miksi Amerikan Psyko on saanut kulttimaineen. Kirja on hyvin kirjoitettu ja kirjan teemoista ja tapahtumista voisi keskustella loputtomiin. Monelta tämä jää kesken ja harva tulee lukemaan kirjaa toista kertaa. Olen ylpeä siitä, että sain kirjan luettua mutta onneksi se on nyt ohi. Kirjasta ei tarvitse pitää, jotta tietää sen olevan hyvä.

Paula

Paula on fanaattinen lukija ja yhtä aikaa on yleensä niin kaunoa kuin kaiken maailman tietokirjallisuuttakin luettavana. Paula etsii aina erikoisia lukukokemuksia, mutta silti joitakin lempikirjailijoitakin löytyy. Lukemisen lisäksi matkustelu ja kaikenmoiset käsityöt kuuluvat rakkaisiin harrastuksiin. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...