Maria Kuutti: Anna ja Elvis mummolassa

Anna ja Elvis mummolassa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Maria Kuutin Anna ja Elvis mummolassa kertoo 8-vuotiaasta Annasta, isoveli Ilarista ja Elvis-ystävästä. Isä on voittanut nettipokerissa ja vienyt äidin lupaamalleen lomalle Italiaan, joten lasten täytyy viettää lomaviikko mummolassa. Anna on iloinen siitä, että Elvis tuli mukaan, ja Ilari on iloinen, kun tyttöystävä Iina on lähellä.

Annan varsin pikkuvanha kertojanääni selostaa tapahtumat päiväkirjamaisesti. Sopivan tilaisuuden tullen hän kirjoittaa myös runon. Anna ei aina ymmärrä mummon tarkoitusperiä eikä Ilarin tyttöystävän Iinan tyyliä, mutta Elviksen kanssa leikki sujuu, sillä Elvis on aika hiljainen. Viikon aikana ehditään tehdä teatteria, käydä huutokaupassa ja uimassa sekä ihmetellä, kuka mahtaa öisin syödä Annan suklaalevyä. Episodit ovat lyhyitä ja huumorilla ryyditetty tarina etenee vauhdikkaasti eteenpäin.

Anna ja Elvis mummolassa on sarjan toinen kirja. Ensimmäinen osa voitti vuonna 2014 Kariston Perhe on paras -kirjoituskilpailun, mitä en ihmettele. Perheestä on tässäkin osassa kyse, mutta kirjan ansiot ovat siinä, että se tuo lastenkirjallisuuden 2010-luvulle. Annan mummo on varsin menevä ja näpsäkkä eläkeläinen, joka käy zumbassa ja deittailee Ilkkaa. Tekstin seassa putkahtelee asioita nettipokerista Padiin ja Mielensäpahoittaja-kirjaan. Tässä on tietysti se ongelma, että teos on vahvasti aikaansa sidottu ja saattaa vanhentua nopeasti.

Parnassossa oli hiljattain artikkeli, jossa Kaisa Neimala pohti, miksi eritteet ja pissa/kakka-jutut ovat viime aikoina lisääntyneet lastenkirjallisuudessa. Niiltä ei tässäkään kirjassa täysin vältytä, sillä Elviksen näkymättömyysjuoma ei sovi vatsalle ja mummo vähän irrottelee uima-altaassa. Muutenkin teoksen huumori ja tasot ovat varsin yksipuolisia ja selkeästi kohderyhmälleen suunnattuja. On lastenkirjoja, joiden lukemisesta aikuinenkin huvittuu, ja sitten on lastenkirjoja, jotka on parempi jättää kohdeyleisönsä omaan käyttöön. Suosittelenkin kirjaa 7–10-vuotiaille lapsille omaan lukuhetkeen, sillä hyvin kirjoitettu ja vauhdikas tarina tempaa varmasti mukaansa ja tarjoaa viihdyttävää luettavaa alakouluikäisille.

Heidi V.

Kieleen ja kirjallisuuteen intohimolla suhtautuva Heidi Viherjuuri asuu ja työskentelee tällä hetkellä Saksassa. Innostuu tulevaisuuden klassikoista ja novelleista ja pitää kielitajuaan yllä lukemalla uutta kotimaista proosaa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 237 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...