Anna James: Tilly ja kirjamatkaajat

Tilly ja kirjamatkaajat

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tilly ja kirjamatkaajat kertoo Tillystä, joka on 11-vuotias ja asuu isovanhempiensa kirjakaupan yläkerrassa. Hänen äitinsä on kadonnut jo jonkun aikaa sitten, eikä Tillyn isästä ole mitään tietoa. Elämä kirjakaupassa on kuitenkin hyvää ja kirjantäyteistä.

Eräänä päivänä Tilly kohtaa kirjakaupassa tytön, joka muistuttaa aivan Vihervaaran Annaa. Itse asiassa tarkemman tutustumisen myötä käy ilmi, että hän on Vihervaaran Anna, ilmielävänä – mutta jostain syystä kukaan muu kuin Tilly ei häntä voi nähdä. Pian kauppaan pölähtää myös Liisa suoraan Ihmemaasta.

Tillyllä onkin oivallinen ja harvinainen kyky herättää rakkaimpien kirjojensa henkilöhahmot eloon ja jopa matkustaa vierailulle kirjojen maailmaan. Tässä Tilly näkee tilaisuutensa tulleen ja alkaa Annan, Liisan ja ystävänsä Oskarin kanssa selvittää, mitä hänen äidilleen tapahtui. Siinä sivussa lukija tutustuu kirjamatkaajien kiehtovaan maailmaan.

Tilly ja kirjamatkaajat tuo mieleen Cornelia Funken parinkymmenen vuoden takaisen Mustesydän-kirjan, jossa myös luettiin kirjojen henkilöitä todellisiksi. Aihe on toimiva, kukapa kirjojen ystävä ei haluaisi luetuttaa lapsillaan tarinaa, jossa lukeminen on tärkeää ja arvokasta. Tätä onkin ilo luetuttaa lapsella, sen verran vetävästä ja hyvin kirjoitetusta seikkailusta on kyse. Kirja ei hukkaa aikaa turhuuksiin, vaan keskittyy jännittäviin seikkailuihin. Mukana on sopivasti kavala pahishahmo ja kevyttä ja nopeasti ohimenevää vaarantuntua.

Eniten kirjasta saa varmasti irti, jos tuntee Vihervaaran Annan, Liisan ja Pikku prinsessan, mutta jos ei tunne, tulevatpahan ainakin tutuiksi. Kirjan asettelussa on tehty näppärä psykologinen jekku: kirja näyttää varsin tanakalta ja sivujakin on lähes 400, mutta sivut ovat aika pieniä ja teksti sen verran isokokoista, että todellisuudessa tekstiä on vähemmän kuin miltä näyttää. Kirjojen maailman vetovoimaa näin tehokkaasti markkinoivan teoksen sopii kuitenkin näyttää vähän enemmän “oikealta kirjalta”.

Kirjamatkaajien maailmaankin pääsee sukeltamaan syvemmälle, sillä Tilly ja kirjamatkaajat aloittaa Pages & kumppanit -sarjan, joka on englanniksi jo neliosainen. Toivottavasti suomennos menestyy sen verran hyvin, että jatkot saadaan suomeksikin. (Päivitys 21.12.2021: ensimmäinen jatko-osa Tilly ja kadonneiden satujen arvoitus on jo ilmestynyt!)

Paula on aikaisemmin arvioinut englanninkielisen alkuteoksen Tilly and the Bookwanderers.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 242 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...