Sergey Gorshkov: Arktinen helmi : Wrangelinsaari

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tiedätkö missä Wrangelinsaari on? Tämä hyvin etäinen paikka on Jäämerellä, kaukana Siperian tuolla puolen. Saari on erikoisesti kolmella eri pallonpuoliskolla: pohjoisella tietysti, mutta sekä itäisellä että läntisellä, sillä 180° pituuspiiri leikkaa saaren poikki.

Wrangelinsaarella on myös maailman suurin keskittymä pesiviä jääkarhuja ja paljon muuta mielenkiintoista arktista elämää, muun muassa sen verran paljon kotoperäisiä kasveja, että saari on nimetty YK:n maailmanperintökohteeksi.

Venäläinen luontokuvaaja Sergey Gorshkov on vieraillut saarella kuvaamassa sen luontoa, osana hankettaan kuvata Venäjän pohjoisia alueita idästä länteen. Wrangelinsaarella kameran edessä on ollut tietysti jääkarhuja, mutta myös naaleja ja niiden kilpakumppaneita lumihanhia, jotka muuttavat Kaliforniasta Wrangelinsaarelle pesimään. Gorshkov on myös dokumentoinut myskihärkiä, jotka tuotiin saarelle 1970-luvulla eräänlaisena paluumuuttona, sillä myskihärät ovat aikoinaan saarta ja muutakin pohjoista Venäjää asuttaneet. Myös tunturipöllöt pääsevät kuvaan.

Kamtšatkan karhut on kirjana kiinnostavampi, koska Gorshkovilla on läheisempi suhde Kamtšatkaan ja siksi enemmän kerrottavaa. Tässä kirjassa Gorshkov on äänessä vain kuviensa kautta. Kirjassa on kuitenkin mukavan tiivis, mutta kattava tietopaketti siitä, mitä ihmiset ovat Wrangelinsaarella viime vuosisatoina touhunneet – saarella on ollut sen kaukaiseen sijaintiin nähden varsin runsaasti toimintaa.

Hieno valokuvateos tämäkin on, arktisen luonnon ystävien kannattaa ehdottomasti vähintään silmäillä kirjan kuvat läpi.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...