Heikki Rönkkö: ASDF Boot

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

ASDF Boot on suomalaisilla sarjakuvamarkkinoilla hieman eksoottisempi tuttavuus. Sanattomia sarjakuvia löytyy meiltä kyllä sinänsä, mutta harvemmin tällaisina täyspitkinä alppareina. Dialogittomuus ei ole sarjakuvassa onneksi mikään pikkunäppärä kikka, vaan omasta mielestäni se jopa syventää lukukokemusta. Mutta palataan tähän vielä myöhemmin.

Tarina sijoittuu jonnekin kolmannen maailmansodan jälkeiseen maailmaan. Kaikki on tietenkin aivan pielessä, mutta eräs perhe on onnistunut löytämään turvapaikan sukellusveneestä. Jos sukellusvene onkin näppärä tapa liikkua paikasta toiseen resursseja keräämässä, niin vaatii se uhrauksiakin. Pienessä tilassa perheen väliset jännitteet ja stressi alkavat vähitellen etsiä purkautumistietä.

Heikki Rönkkö itse kuvaa sarjakuvaansa komediaksi ilman huumoria ja se on sen verran osuva kuvaus, että lainaan sitä suoraan tähän. Herttaisella Ligne claire -piirrostyylillä tehty ja staattisesta kuvakulmasta kuvattu sarjakuva muistuttaa välillä jollain tavalla varhaisia komedia mykkäelokuvia. Tiedättehän, ne elokuvat jossa näyttelijät hiippailevat melodramaattisesti ja sitten jahtaavat toisiaan talon huoneesta toiseen ja kaikenlaista kohellusta tapahtuu. ASDF Bootissa on tyylillisesti hieman samaa, mitä nyt perheen isä kärsii säteilysairaudesta ja äiti alkoholismista ja kaikki on muutenkin päin helvettiä.

Kontrasti visuaalisen huumorin ja toisaalta todella synkän tarinan välillä toimii mielestäni hienosti nimenomaan dialogin puutteen takia. Pelkistetty tarina ei kaipaa hahmojen kommentteja tai selittelyjä, mykkyys tuo tarinaan erikoislaatuisen tunnelman, joka olisi varmasti menetetty, mikäli sarjakuva olisi dialogivetoisempi.

Visuaalisesti ASDF Boot on myös täyden kympin sarjakuva. Yksityiskohtainen ja värikylläinen sarjakuva on todellinen ilo silmälle ja jokaisessa ruudussa viivähtää mielellään kauemminkin. Sanattoman sarjakuvan lukee periaatteessa todella nopeasti, mutta ASDF Boot palkitsee kyllä rauhallisemman lukijan. Vaikka sarjakuva onkin omakustanne niin painojäjessä tai missään muussakaan se ei näy, albumi on viimeistä yksityiskohtaa myöten viimeisteltyä jälkeä.

Itselleni omalaatuinen ASDF Boot oli hyvin positiivinen yllätys, ja suosittelen sitä ilman muuta kaikille sarjakuvan ystäville.

Ikään kuin ydintuhosta selviytymisessä ei olisi tarpeeksi, myös jättiläismustekalalle pitää näyttää kaapin paikka.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka käyttää vapaa-aikansa mieluusti kirjojen parissa. Sarjakuvat ovat sydäntä lähellä, mutta lukulistalle pääsee säännöllisesti myös tietokirjallisuus, erityisesti muistelmat ja elämäkerrat herättävät kiinnostusta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 868 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...