Kij Johnson: At the Mouth of the River of Bees

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kij Johnson on häälynyt tietoisuuteni rajamailla jo pitkään. Tarvittiin LibraryThingin Early Reviewers -ohjelmasta saatu arvostelukappale tästä novellikokoelmasta antamaan puuttuva sysäys. Tutustuminen kannatti, sillä Kij Johnson osoittautui ainakin novellistina erinomaiseksi.

Kokoelma on tuhti paketti, kolmisensataa sivua ja 17 novellia, joukossa pari pidempää tapausta ja yksi pitkänovelli. Novellit ovat pitkältä aikajänteeltä. Varhaisin on ilmestynyt 1989, tuorein tekee ensiesiintymisensä tässä kirjassa. Kokoelmassa on erilaisia tarinoita, jotka koukuttavat lukijaa eri tavoin. Yksi yhdistävä tekijä tarinoilla on: eläimet ovat useimmissa tärkeässä osassa.

Kokoelman avaa yksi sen hienoimmista novelleista, “26 Monkeys, Also the Abyss” (novelli Kij Johnsonin nettisivuilla). Se kertoo Aimeesta, joka pyörittää kiertävää apinanäytöstä, jonka huipennuksena 26 apinaa ahtautuu kylpyammeeseen ja katoaa. Aimee ei tiedä minne, mutta apinat ilmestyvät kiertuebussiin muutaman tunnin jälkeen. Tämä mysteeri vaivaa Aimeeta jonkin verran.

Kissoista on useampikin novelli, koirat ovat parin novellin päätähtiä, myös ketut, sudet, hevoset, solitäärit ja ponit esiintyvät – sekä tietysti mehiläisiä kokonaisen joen verran. Kertomukset ovat usein erinomaisen hämmästyttäviä. Aloitusnovellin lisäksi kohokohdiksi nousevat “The Fox Magic”, “At the Mouth of the River of Bees”, “Names for Water“, “The Evolution of Trickster Stories Among the Dogs of North Park After the Change” ja “Dia Chjerman’s Tale” – muita novelleja väheksymättä, niistäkin moni löytänee suosikkinsa. Netistä luettaviksi tai kuunneltaviksi löytyvät myös lievästi ällö “Spar“, “Ponies” ja “The Cat Who Walked a Thousand Miles“.

At the Mouth of the River of Bees on kiehtova kokoelma, jota on helppo suositella luettavaksi kaikille oudon scifin ja fantasian ystäville. Kokoelma ilmestyy elokuussa 2012.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 286 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...