Roxane van Iperen: Auschwitzin sisaret

Auschwitzin sisaret

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Roxanne van Iperen osuu löytämään talon, joka on kuin unelma. Korkea pesä Alankomaissa ja siellä maaseudulla. Talo on suuri ja kaunis. Myös täynnä salaisuuksia, jotka paljastuvat pikkuhiljaa kun taloa aletaan kunnostaa entiseen kukoistukseensa. Kertomus paljastaa, miten nuoret Brilleslijeperin sisarukset Janny ja Lien ovat pitäneen aikoinaan taloa paikkana, jossa antoivat turvapaikan juutalaisille.

Koko kirja käsittelee sitä, miten talossa elettiin kaiken kauhun ja pelon keskellä, kun juutalaisia vietiin kaiken aikaa Auschwitziin ja muihin keskitysleireille. Lopulta käy niin, että Auschwitziin joudutaan, viimeisellä junalla Anne Frankin ja hänen sisarensa Margotin kanssa. Molemmat sisarusparit ovat yhdessä vielä keskitysleirilläkin, missä sairaudet korjaavat pottia ihan liian kanssa.

Iperen on tehnyt suuren työn, kun on etsinyt ja kaivanut tietoja, tarkistanut ketomusten todenperäisyyttä ja paneutunut toden teolla aiheeseen. Hän kutsui luokseen ihmisiä, jotka olivat olleet talossa, saaneet sieltä turvapaikan ja lopulta selvinneet hengissä. Haastatellut heitä ja koonut kaikista kuulemistaan hienon tarinan, joka on totta.

Uskomaton sitkeys, elämän jano ja auttamisen halu nousevat esiin niin suurella voimalla, että se kantaa läpi koko kirjan. Sisarusten keskinäiset välit ovat sisarusrakkautta parhaimmillaan. Toista ei jätetä ja sen toisen takia jaksaa mitä vaan. Niinpä sisarukset elivät vanhoiksi, mutta eivät olleet tähän kirjaan kertomassa mitään kuin muiden kertomuksissa.

Vaikka ei heti uskoisikaan, niin kyllä voidaan holokaustista kirjoittaa vielä kirjoja, joissa on paljon uutta ja koskettavaa tietoa, tarinoita ihmisistä jotka ovat selviytyneet mahdottomasta.

Kini

Olen Kini, kirjojen ja kirjailijoiden ystävä. Työskentelen Kouvolan pääkirjastossa kirjastovirkailijana ja tehtävänkuvaani kuuluu mm. kirjailijavierailujen järjestäminen. Olen aina lukenut paljon ja monipuolista kirjallisuutta. Olen kulttuurin suurkuluttaja. Kirjojen lisäksi ramppaan elokuvissa ja teatterissa. Sain Kirjailijaliiton Kirjailija kiittää -palkinnon vuonna 2021! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 295 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...