Susinukke Kosola: Avaruuskissojen leikkikalu : tutkielma ihmisyyden valtavirrasta

Avaruuskissojen leikkikalu

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

“Tutkielma ihmisyyden valtavirrasta” on tämän kokoelman alaotsikko, ja sitä tässä kokoelmassa tosiaan on: pohdiskelua ihmisenä olemisesta. Runot pu­huttelevat lukijaansa ja kertovat, miten vaikea on olla ihminen, olla yhteydessä muihin, tietää paikkansa.

avaat suusi: “—, —, —,”
puhut ruosteen ja koneen kieltä,
kukaan ei ymmärrä sinua,
töissä, taukohuoneessa keksit maistuvat ummehtuneelta petokselta,
yrität kirjoittaa rakkaudestasi, mutta
et saa käsialastasi selvää

Kokoelma koostuu neljästä osiosta. Niistä kolme ensimmäistä ovat lyhyttä, puhuttelevaa, hyvin kekseliäitä havaintoja tekevää säettä. Neljännessä tyy­lilajiksi vaihtuu pitkistä kappaleista koostuva proosaruno. Kaikkialla yhdistyy mukavalla tavalla runollinen korkealentoisuus arkisuuteen, tavanomaisiin asioihin, jääkaappeihin; toisaalta runoissa on omituinen kuvastonsa, selit­tämättömät avaruuskissat ja muut yllätykset.

Tämä on jotenkin hyvällä tavalla helposti lähestyttävä kokoelma. Kosolan aivoituksista saa kiinni, tekstit puhuttelevat, niistä saa otetta, mutta hitaam­min avautuvia merkityksiäkin löytyy. Hyviä, lainaamaan houkuttelevia säkeitä löytyy yhtenään. Vaikkapa tämä pieni oivallus: “jokainen bussimatka on pakomatka / kunnes jäädään pois / / oikealla pysäkillä”.

Helpottaako tämä tieto vai ei, en osaa sanoa, mutta nähtävästi lopulta maailma nojaa varsin huteralle pohjalle:

tuijotamme maailmaa kuin tilataideteosta
tiedämme sen olevan ruuvattu maahan kahdella isolla männyllä
Ahvenanmaan saaristoon

yksi pieni myrsky ja lennämme kaikki
avaruuskissojen leikkikaluiksi

Ehkä sekään ei lopulta ole hullumpi kohtalo.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...