Lois McMaster Bujold: Beguilement

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Voiko kirja olla liian romanttinen? Kuulin näin väitettävän tämän Lois McMaster Bujoldin hengentuotteen, The Sharing Knife -sarjan osalta, ja päätin tutkia asiaa. Päädyin lopputulemaan, että

  1. Kyllä, kirja voi olla liian romanttinen. Miehet ja naiset ja etenkään karskit, yliluonnollista pahaa tappaakseen etsivät kaksikymmentä vuotta yksinäisinä kulkureina hevosen selässä eläneet miehet eivät käyttäydy näin — kirja on epäuskottava ja kaikki juonielementit ynnä muut yritelmät plörähtävät bujoldmaiseen, höttöiseen suohon.
  2. Ei, kirja ei voi olla liian romanttinen. Kauhusarjakuvien, postapokalyptisten dystopioiden ja mangan naiskuvan kyllästämille aivoille tekee nannaa valella itsensä välillä tämän kirjan kaltaisella hunajalla.

Nuori tyttö nimeltä Fawn on lähtenyt salaa kotimaatilaltaan. Lähdön taustalla on pettymys yhden illan rakastajaan ja epäilys, että perhe ei tule ottamaan hyvin uutista tuloillaan olevasta isättömästä lapsesta. Fawnin tie risteää odottamattomalla ja pelottavalla tavalla maita ja mantuja kiertelevän soturin kanssa. Ensin tapahtumat sitovat heidät yhteen, ja vähitellen lemmen kahleet…

Kirjaa ei ole profiloitu nuortenkirjaksi, mutta harmittelen, etten voinut lukea tätä herkässä teini-iässä. Silloin tästä olisi ollut paljon uutta ja mielenkiintoista opittavaa. Ns. aikuiselle kirja on lähinnä purkkaa romantiikannälkäisille aivoille.

Maailma jakaantuu meidän näkökulmastamme tavallisen oloisiin maanviljelijöihin ja yliluonnollisia voimia hallitseviin ratsastajasotureihin, jotka pelastavat jatkuvasti maailmaa tappamalla pahoja olentoja. Kumpikin ryhmä suhtautuu epäluuloisesti toiseen. Tämä kahtiajako muodostaa miljöön ja oikeastaan juonenkin — perusfantasian mittapuulla kirjassa ei tapahdu yhtään mitään. Kaunokirjallisella mittapuulla päähenkilöt kumisevat onttouttaan. Kirja kertoo “vain” Fawnin ja hänen soturinsa Romeo ja Julia -tyyppisestä ei-toivotusta rakkaudesta, ja tämä on sen heikkous ja vahvuus. Lukemisesta tulee hyvä mieli, ja tämän ydinlauseen perusteella oikeat henkilöt osaavat välttää ja toiset oikeat etsiä kirjan käsiinsä.

Bujoldin alkuperäinen kirjaidea The Sharing Knife jaettiin kahteen osaan (Beguilement ja Legacy), ja myöhemmin myös jatko-osa jaettiin kahteen osaan (Passage ja Horizon). Tarinaa on siis kokonaisuudessaan neljän kirjan verran.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...