Saku-Pekka Sundelin: Brittifutis : Englantilaisen jalkapallon tarina

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Jalkapallon kehto, Englanti! Mitä olisi Englanti ilman jalkapalloaan? Kuinka lauantaisin väki kerääntyy kannustamaan suosikkijoukkueitaan katsomoon, pubiin, telkkarin ääreen. Ja kuinka koko 55-miljoonaisen kansakunnan joukosta löytyy vain 12 ihmistä, jotka eivät ymmärrä, kuinka jalkapalloa pelataan: maajoukkueen avauskokoonpano sekä sen valmentaja. Suomessa englantilaista jalkapalloa on seurattu ahkerasti jo ainakin 80 vuoden ajan, vakioveikkauskohteet kun tyypillisesti on valikoitu Englannin liigakentiltä.

Rauman Pallo-Iirojen kasvatti Saku-Pekka Sundelin on seurannut vuosikausia englantilaista jalkapalloa aitiopaikalta Ilta-Sanomien ja Veikkaajan urheilutoimittajana. Sundelin toimi monta vuotta kirjeenvaihtajana Englannissa, ja on kokenut paikan päällä monen monituista ottelutapahtumaa niin työn kuin harrastuksenkin nimissä. Sundelinin esikoisteos Brittifutis : Englantilaisen jalkapallon tarina ammentaa vuosien perehtyneisyydestä.

Brittifutiksessa Sundelin lähestyy aihettaan enemmän lajikulttuurin kuin nippelitiedon ja tulosten kautta. Niinpä hän pohtii muun muassa vieraspelireissujen mielekkyyttä, siirtoikkunan viimeisiä päiviä, Englannin liigan perinteitä ja pelityyliä ja – koska kyse on brittifutiksesta – myös joitakin väistämättömiä lieveilmiöitä kuten huliganismia. Sundelin on haastatellut monia kiinnostavia henkilöitä seurapomoista tavallisiin kannattajiin. Haastatteluaineiston lisäksi myös lähdeluettelo on pitkä ja tutustumisen arvoinen. Brittifutiksessa ei tutkita pelkästään Valioliigan miljardimarkkinoita, vaan tutustutaan myös futiskannattamiseen alemmilla sarjaportailla. Kulttuuri on syvällä brittiläisessä kansanluonteessa.

Brittifutis on kiinnostava kokonaisesitys kiehtovasta aiheesta. Lisänä on usean brittikenttiä kolunneen suomalaispelaajankin mietteitä ajasta saarivaltakunnan viheriöillä. Saku-Pekka Sundelinin Brittifutis on tutustumisen arvoinen teos, jos urheilu kiinnostaa.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 300 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...